Papež přijal prvního velvyslance Kamerunu sídlícího při Vatikánu

16.6.2008 

Tragické následky obchodu se zbraněmi jsou jedním z témat, kterých se Papež dotkl při setkání s novým velvyslancem Kamerunu u Svatého stolce. Antoine Zanga je prvním diplomatickým reprezentantem této země rezidujícím při Vatikánu. Během předání pověřovacích listin Benedikt XVI. vyzval obchodníky se zbraněmi, aby se pozastavili nad důsledky svého jednání. Vyzval také mezinárodní společenství, aby se angažovalo v omezení tohoto obchodu.

Benedikt XVI. se zabýval tímto problémem v širším kontextu afrického kontinentu. Připomněl, že násilí se často obrací proti civilnímu obyvatelstvu, včetně církve. V nedávné minulosti se jeho obětí stali misionáři jako francouzský arcibiskup Yves Plumey (v roce 1991), německý klaretin, br. Anton Probst (2003) nebo kamerunský jezuita, o. Engelbert Mveng (1995).

Nový velvyslanec Kamerunu u Svatého stolce, Antoin Zanga, získal doktorát práva v Paříži, kde studoval také mezinárodní právo. Přednášel na univerzitě v Jaunde a má za sebou řadu vládních funkcí. Naposled byl ministrem telekomunikací.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.