Benedikt XVI. k biskupům Bangladéše

12.6.2008 

Benedikt XVI. dnes ve Vatikánu přijal sedm biskupů Bangladéše na závěr jejich návštěvy ad limina. Ve své promluvě k pastýřům početně nepatrného křesťanského společenství této asijské země s muslimskou většinou papež s potěšením komentoval ?růst a horlivost? katolické komunity, která se těší mnoha povoláním k duchovnímu životu. Poukázal také na to, že tamější katolíci se často musejí potýkat s hladem, izolací či diskriminací, přičemž povinností pastýřů je vykládat tyto zkušenosti z perspektivy evangelních blahoslavenství.
Svatý otec zdůraznil potřebu důkladné přípravy laických katechetů, jakož i formace kandidátů kněžství a řeholního života. Velká pomoc v tomto směru do Bangladéše přichází z Jižní Koreje, která poskytuje vzdělání seminaristům i kněžím. Kromě toho Benedikt XVI. také řekl, že v Bangladéši církev usiluje rovněž o sociální smír, jednotu a pokoj. Katoličtí laici, kteří se angažují v politickém a veřejném životě, se musí soustředit na péči o ty nejchudší a obrovský význam má pro tuto zemi trpělivý dialog se stoupenci jiných náboženství.

?Opravdu velikého dobra lze dosáhnout, je-li dialog veden v duchu vzájemného porozumění a spolupráce v pravdě a svobodě. Všichni lidé mají povinnost hledat pravdu. Když ji najdou, jsou vázáni přizpůsobovat celý svůj život jejím požadavkům. Proto je naším nejdůležitějším vkladem do mezináboženského dialogu poznání Ježíše Nazaretského, ?cesty, pravdy a života?. Dialog založený na vzájemné úctě a pravdě nemůže nemít pozitivní vliv na sociální klima vaší vlasti.?

Řekl Benedikt XVI. biskupům z Bangladéše na závěr jejich návštěvy ad limina apostolorum.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.