Cena Path to Peace Salvadorskému prezidentovi

10.6.2008 

Prezident Salvadoru Elías Antonio Saca Gonzáles včera v New Yorku převzal cenu nadace ?Path to Peace 2008,? která mu byla udělena za jeho úsilí o mírovou dohodu mezi Salvadorskou vládou a skupinami rebelů. Salvadorský prezident Saca popsal našemu redaktorovi současnou situaci v zemi:

?Po šestnácti letech mírových dohod se snažíme o rekonstrukci země. Jsme moderní a demokratický národ. Současná vlády, které předsedám investovala mnoho do sociální oblasti, Máme program na kontrolu chudoby a projekt, díky němuž se zejména těm nejnuznějším může dostat zdravotnické péče. Je to velké oživení sociální politiky, když vezmeme v potaz minulou krizi. Podařilo se nám udržet ceny elektrické energie a veřejné dopravy, aby se nezhoršila situace, těch nejslabších. Svobodná, demokratická země, která se snaží otevřít volnému trhu, musí být schopná svou sociální politikou zajistit stabilitu a podporu, těm nejchudším. V několika posledních letech se nám podařilo snížit chudobu o 30%.?

Říká salvadorský prezident Saca, který včera převzal ocenění nadace Path to Peace, kterou uděluje mise Svatého stolce v sídle Spojených národů. Jejím předsedou je arcibiskup Celestino Migliore, který je stálým pozorovatelem Svatého Stolce při OSN.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.