Papež přijal budoucí vatikánské diplomaty

9.6.2008 

Benedikt XVI. dnes přijal na audienci studenty a představitele Papežské církevní akademie. Na ní se připravují kněží na diplomatické služby Svatému Stolci. Vykonávají je jednak na apoštolských nunciaturách ve 176 státech světa a jednak na státním sekretariátě ve Vatikánu.
Studenti musí dosáhnout dvou akademických gradů: z teologie a z církevního práva.

Benedikt XVI. jim ve své promluvě připomněl nedávnou slavnost Nejsvětějšího Srdce Ježíšova. To také označil za zdroj lásky a milosrdenství, z něhož mají ?neustále čerpat, aby mohli ostatním předávat Boží něhu, při výkonu různých služeb, které jim Prozřetelnost svěří.?

?Při své každodenní práci budete v kontaktu s realitou církve, kterou budete podporovat. Často budete žít daleko od svéí rodné země, v zemích, které se bude učit znát a milovat. Budete muset vstoupit do světa bilaterální a multilaterální diplomacie a být připraveni být prospěšní nejen svými diplomatickými zkušenostmi, ale také svým kněžským svědectvím.?

Proto je kromě teologické, právnické a diplomatické přípravy nutná také věrná láska ke Kristu a jeho církvi. ?Jednota s Kristem je tajemstvím opravdového úspěchu služby každého kněze,? zdůraznil papež.

?Lidstvu, ponořenému do zběsilého víru činností, hrozí, že ztratí smysl své existence, neboť současná kultura zpochybňuje všechny absolutní hodnoty, ba dokonce i možnost poznat pravdu a dobro. Proto je potřeba svědčit o přítomnosti Boží, o Bohu, který rozumí člověku a umí promlouvat k jeho srdci. Vaším úkolem je přesně toto: hlásat způsobem vašeho života, spíše než slovy, radostnou a útěchyplnou zvěst evangelia lásky v prostředí často velmi vzdáleném křesťanské zkušenosti. Buďte proto každý den poslušnými posluchači Božího slova, žijte v něm i z něj, tak se stane přítomným ve vaší kněžské službě. Hlásejte Pravdu, jíž je Kristus.?

- povzbudil budoucí vatikánské diplomaty Benedikt XVI. a připomněl, že v centru každého dne jejich služby má být slavení eucharistie:

?Nelze každý den přistupovat k Pánu, vyslovovat podivuhodná slova ?Toto je moje Tělo, toto je má Krev,? nelze brát do rukou Tělo a Krev Páně, aniž bychom se jím nechali uchvátit, aniž bychom se podrobili jeho půvabu, aniž bychom jeho nekonečné lásce dovolili, aby nás vnitřně proměnila. Ať se pro vás eucharistie stane školou života, v níž vás Ježíšova oběť na kříži naučí učinit se úplným darem pro bratry. Papežský zástupce, při výkonu svého poslání, je povolán k tomu, aby nabídl svědectví laskavého přijetí bližního, plod stálého spojení s Kristem.?

V závěru svého setkání se studenty a představiteli Papežské církevní akademie Benedikt XVI. také poděkoval všem, kteří pracují na papežských nunciaturách a v diplomatických službách Svatého Stolce.
Papežská církevní akademie podléhá přímo Svatému otci, který ji spravuje prostřednictvím státního sekretáře a arcibiskupa rektora. Počet jejích studentů se pohybuje vždy okolo 30.
V současnosti je předsedou Papežské církevní akademie mons. Beniamin Stella.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.