Prezentován program Roku sv. Pavla

5.6.2008 

Dnes byl prezentován program Roku sv. Pavla, který zahájí Benedikt XVI. na vigilii slavnosti sv. Petra a Pavla 28. června v bazilice sv. Pavla za hradbami. Zvláštní jubilejní pavlovský rok se bude konat u příležitosti 2 000. výročí narození apoštola národů. Program této velké události univerzální církve byl prezentován na tiskové konferenci v budově Vatikánského rozhlasu za přítomnosti arcipresbytera baziliky sv. Pavla za hradbami kard. Andrea Cordero Lanza di Montezemolo. Program oslav tohoto roku má silný ekumenický podtext. Hovoří o tom kard. Cordero Lanza di Montezemolo:

?Rok věnovaný svatému Pavlovi, jak už dříve vysvětlil Svatý otec, má dva hlavní cíle: lépe poznat a dát lépe poznat sv. Pavla, celou jeho nauku a gigantické bohatství toho, co učil, i když se to často může jevit jako obtížné, hermetické a málo známé, a poskytnout ekumenický cíl, modlit se a přispět k ekumenismu čili k jednotě. Odezva je velmi silná a proto doufáme a očekáváme, že Rok sv. Pavla opravdu přinese velký prospěch celému křesťanstvu.?

Inaugurace Roku sv. Pavla proběhne v bazilice sv. Pavla za hradbami a bude jí předsedat Benedikt XVI., který zde zapálí svíci a předá ji zdejším mnichům, kteří ji budou v bazilice opatrovat až do slavnostního zakončení jubilea 29.června 2009. Svatý otec zahájí jubilejní rok otevřením Brány sv. Pavla, jež se nachází nalevo od hlavního vchodu, a potom bude předsedat večerním chválám spolu s ekumenickým patriarchou Bartolomějem I., který již svou účast potvrdil.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.