Biskupové Malajsie na návštěvě Apoštolského stolce

2.6.2008 

Ve Vatikánu začali svou návštěvu ad limina biskupové Malajsie, Brunei a Singapuru. Benedikt XVI. přijal dnes v oddělených audiencích čtyři přestavitele biskupské konference těchto třech bývalých britských kolonií jihovýchodní Asie. Největší z nich je Malajsie, jež je svou rozlohou poněkud větší než Polsko a žije tam 25 milionů obyvatel. Dvě třetiny obyvatel vyznává islám a jedna pětina buddhismus. Křesťané představují asi 10% obyvatelstva z čehož katolíci tvoří 3%. Evangelium přinesli do Malajsie počátkem 16.století portugalští misionáři. Nyní je v Malajsii devět diecézí, v nichž působí přes dvě stě kněží (227). Na jednoho kněze připadá 3 tisíce věřících. Církev zde nemá plnou náboženskou svobodu. Křesťané jsou omezováni např. zákazem používat v překladech Bible slov, která ve vztahu k Bohu používá islám. Katolíci se spolu s představiteli jiných křesťanských vyznání společně stavějí proti islamizaci tamějších zákonů. Velkou roli v církevním životě mají laici.

S Malajsií sousedí sultanát Brunei, kde katolíci tvoří sotva 6% z celkového počtu 375 tisíc obyvatel. V zemi vládne zákon šarija.Vlastní církevní struktura vznikla v zemi teprve před 11 lety ve formě apoštolského vikariátu. Pracují zde 4 kněží a na jednoho z nich připadá 5 tisíc věřících.

Dějiny ostrova Singapur se úzce pojí s Malajsií. Jako samostatný stát existuje od roku 1965. Více než polovina z celkového počtu 4 a půl milionu obyvatel jsou vyznavači buddhismu, jednu šestinu tvoří muslimové a jen nepatrně méně (13%) je křesťanů. Katolíků je 5%. Singapur má jednu arcidiecézi, která bezprostředně podléhá Svatému stolci, a pracuje v ní 137 kněží. Na jednoho z nich tak připadá 1200 věřících.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.