V roce 2010 proběhne výstav Turínského plátna

2.6.2008 

Na jaře roku 2010 se v Turíně uskuteční výstav známé relikvie tzv. Turínského plátna. Oznámil to dnes Benedikt XVI. více než 7 tisícům poutníků Turínské diecéze, kteří přišli k hrobu apoštola Petra pod vedením svého arcibiskupa, kard. Severina Poletto na závěr jejich diecézního roku věnovaného ?Obnově víry?. Papež se s nimi setkal v aule Pavla VI. ve Vatikánu.

?Buďte vítáni v domě Petrova nástupce!? těmito slovy Benedikt XVI. přijal poutníky z Turína, ?města bohatého historicky i nábožensky?, přičemž využil příležitosti k tomu, aby oznámil - již delší dobu diskutovaný - záměr:

?Jsem rád, že mohu vyjít vstříc vašemu velkému očekávání, přijmout přání vašeho arcibiskupa a dát souhlas k tomu, aby se na jaře roku 2010 konal slavnostní výstav Turínského plátna. Doufám, že dá-li mi Pán dožít se toho ve zdraví, vydám se tam také. Jsem si jist, že to bude více než příhodná příležitost ke kontemplaci tajemné Tváře, která mlčky promlouvá k srdcím lidí, a vede je k tomu, aby v ní rozpoznávali tvář Boha, který ?tak miloval svět, že dal svého jednorozeného syna, aby žádný, kdo v něho věří nezahynul, ale měl život věčný?.

Turín papeže miluje ? řekl kardinál Poletto, který těsně před audiencí slavil pro poutníky v bazilice sv. Petra mši svatou. ?Žízníme po pravdě a naději?, řekl dále v homilii Turínský arcibiskup, a přišli jsme proto, aby se nám dostalo od papeže povzbuzení a bez obav jsme čelili výzvám moderní doby i v silně sekulirazovaném prostředí.

?Nebojte se svěřovat se Kristu. Pouze On může uspokojit ta nejhlubší očekávání lidské duše. Žádná obtíž, žádná překážka ať neoslabí vaši lásku k jeho evangeliu! Bude-li Ježíš středem vašich rodin, vašich farností a každého společenství, pocítíte živě jeho přítomnost a bude vzrůstat vaše jednota a společenství nejrůznějších složek vaší diecéze.?

Řekl mimo jiné Benedikt XVI. poutníkům z Turína.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.