Francouzské deníky o jmenování nových kardinálů

22.10.2003 

Dnešní vydání francouzských deníků si všímá jmenování tří francouzských kardinálů. ?Francie nalezla významné místo mezi katolíky. Má 7 kardinálů a z toho 5 má právo volby nového papeže,? napsal lyonský ?Le Progres?.

Předseda oficiální francouzské delegace na konzistoři ve Vatikánu, ministr pro náboženské záležitosti, Patrick Devedjian uvedl, že jeho země ?může být po současných kardinálských nominacích velmi spokojená.? Ministr v tisku přiznal, že ho ?vždy přitahovalo kannonické právo? a k osobě papeže v posledních dnech uvedl, že dokládá ?vítězství ducha nad matérií a nad rebelujícím tělem.? Tiskoví komentátoři si všímají nejen toho, že se nově jmenovaný kardinál Barbarin bezmála spozdil na konzistoř, když chtěl promluvit se všemi členy vládní delegace, ale také slz paní radní v Pátého Lyonského obvodu, v kterém stojí arcibiskupství.

?Nerozumím tomu, proč Bůh vybral mě,? řekl pro tisk kardinál Barbarin. Ve všech rozhovorech mluvil také o silném zážitku všeobecnosti církve: ?Při pozdravu ostatních kardinálů, jsem během 15-ti minut navštívil 5 kontinentů,? uvedl.

53letý metropolita Lyonu je nejmladším francouzským kardinálem a po 51-ti letém maďarském primasovi, kardinálů Erdö, i druhý nejmladší v celém kardinálském kolegiu.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.