Papež přijal barmské biskupy

30.5.2008 

Uznání církvi v Barmě za solidaritu, kterou projevila obětem cyklónu, vyjádřil Papež při setkání s tamními biskupy. Přijal je dnes v rámci jejich kanonické cesty ad limina Apostolorum.

?Vím, jak je barmský národ v těchto obtížných dnech vděčný církvi. Oceňuje její úsilí zabezpečit útočiště, potraviny, vodu a léky těm, kdo jsou v těžké situaci. Doufám, že po nedávno dosažené dohodě o pomoci mezinárodního společenství, budou moci všichni, kdo jsou připraveni ji přinést, dodávat potřebnou podporu, a budou mít skutečně přístup na místa, na nichž je nejvíce potřeba. Kéž Bůh otevře srdce všech, aby se společně zasadili o hladký průběh a koordinaci probíhajících akcí, aby se trpícím dostalo úlevy a aby byla brzy obnovena infrastruktura v zemi.?

Benedikt XVI. si dále všímal nárůstu povolání do ženských řeholních společenství, k němuž v Barmě v poslední době dochází. Tamní konference řeholních představených organizuje společné formační kurzy, které usnadňují spolupráci mezi různými komunitami a zároveň respektují charisma každé z nich. Znamením naděje je také vysoký počet kněžských povolání.
Papež mluvil rovněž o roli laiků v poslání církve a o nadšením, s jakým se v této jihoasijské zemi pouštějí do nových iniciativ v oblasti katecheze a spirituality. Vedle toho povzbudil biskupy, aby nadále usilovali o dobré vztahy s buddhisty, k nimž patří většina obyvatel Barmy.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.