Služba autority a poslušnost - dokument Kongregace pro řeholní život

29.5.2008 

Kongregace pro instituty zasvěceného života a sdružení apoštolského života vydala instrukci nazvanou ?Služba autority a poslušnost. Hospodine tvář tvou hledám? (Ž 27,8). Dokument byl představen 28. května na setkání Konference generálních představených, která právě probíhá v Římě. Instrukce je prozatím k dispozici v hlavních západních jazycích.
Dokument je výstupem plenárního zasedání Kongregace, které probíhalo v září roku 2005 a zabývalo se právě otázkou vykonávání autority a zachovávání poslušnosti v řeholních společenstvích. Jak bylo konstatováno, změny, k nimž v posledních letech v těchto komunitách došlo, si žádají hlubokou reflexi a aktualizaci ve světle nových církevních dokumentů o zasvěceném životě.

Instrukce je adresována členům institutů zasvěceného života, žijícím v komunitách, a tedy všem těm mužům a ženám, kteří patří do řeholních institutů a apoštolských sdružení.
Úvodní pasáže padesátistránkového dokumentu reflektují bohatství charismat a misijních poslání, které činí obecné vyjádření na dané téma obtížným. Hlavní problém změn ve vnímání i prosazování autority ovšem plyne z celospolečenských změn, které se nemohou neodrazit také v životě církve. Autoři instrukce mezi nimi zmiňují hluboké vědomí hodnoty každého člověka, jeho povolání a jeho intelektuálních, citových a duchovních darů, vědomí svobody a schopnosti navazovat vztahy; dále důraz na spiritualitu společenství a na prostředky vedoucí k jejímu lepšímu prožívání, stejně jako jiné, méně individualistické chápání výkonu autority.

Na pozadí těchto neopominutelných skutečností dokument chce připomenout, že poslušnost a autorita v zasvěceném životě vždy specificky odkazují k Ježíši Kristu, poslušnému služebníku. Záměrem autorů instrukce je poskytnout pomoc pro autority v její trojí službě:
1. službě jednotlivému člověku, povolanému k zasvěcenému životu (první část, nazvaná ?Zasvěcení a hledání Boží vůle?)
2. službě budování bratrského společenství (druhá část, nadepsaná ?Služba autority a poslušnost v bratrském životě?)
3. účasti na společném poslání (třetí část ?Naplňovat poslání?)

V závěru se dokument věnuje tíži poslušnosti, která vystupuje ve chvíli, kdy je po řeholníkovi považováno to, co se mu jeví jako těžko přijatelné, nebo kdy vidí ?lepší a užitečnější věci pro svou duši, než to, co přikazuje představený,? slovy sv. Františka z Assisi. Text zmiňuje s odvoláním na Pavla VI. také možnost ?námitky svědomí?. Cílem instrukce však je připomenout především to, že poslušnost má v řeholním životě místo a to i v obtížných chvílích, v utrpení, když je třeba odvolat se na Kristovu poslušnost až k smrti.

Stejně jako tíží poslušnost, může tížit také autorita. Role autority je prezentována jako ?lidské zprostředkování? Boží vůle. To však podle instrukce neznamená, že by se vůle představeného shodovala automaticky s vůlí Boží, je totiž pouze nástrojem k jejímu poznání, poznamenaným lidskou omezeností a omyly. Přesto však ?pokaždé, když se řeholník ocitne před legitimně daným příkazem, Pán po něm žádá poslechnout autoritu, která jej v tom okamžiku zastupuje.? ? stojí v dokumentu.
Instrukce si dále všímá významu chvályhodné praxe ?komunitního rozlišování? v řeholních společenství. Poznamenává však, že takto sdílená odpovědnost nezbavuje vlastní autoritu jejího úkolu.

Instrukce ?Služba autority a poslušnost? připomíná všem zasvěceným osobám, že škola poslušnosti je školou náročnou. Jde v ní o jistou válku mezi tím ?já?, které chce být pánem sebe sama a svého příběhu, a tím Bohem, který je Pánem každého příběhu. Být poslušný znamená mít jistotu, že Otec člověka nikdy neopouští, ani ve chvíli, kdy je třeba složit starost o vlastní život do rukou bratří, kteří mají za úkol rozpoznávat znamení Jeho přítomnosti a zprostředkovávat Jeho vůli.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.