V Zimbabwe před druhým kolem prezidentských voleb sílí represe proti křesťanům

27.5.2008 

V Zimbabwe sílí teror a zastrašování křesťanů před druhým kolem prezidentských voleb, plánovaným na konec června (27.6.). Jak informovala nadace Církev v nouzi (Kirche in Not), milice prezidenta Mugabeho šíří násilí v místech, kde před měsícem získal většinu opoziční kandidát, Morgan Tsvangirai. Mnoho katolických kněží a laiků se musí skrývat.
Represe jsou důsledkem protestu křesťanů proti porušování lidských práv a násilí ze strany státu na území, kde se společnost vyslovila pro demokracii. Řada lidí ztratila střechu nad hlavou, protože vládní milice spálily jejich domy. V oblastech, kde uspěl protikandidát, vojáci odnesli potraviny ze sklepů a v nemocnicích pobrali dokonce i základní léky. V sobotu 24. května Mugabeho režim uzavřel většinu anglikánských kostelů, jako reakci na vyloučení Mugabeho přívržence, biskupa Nolberta Kunonge, ze svých řad. Mnoho anglikánů a presbyteriánů se proto minulou neděli účastnilo katolické mše svaté.
Nadace Církev v nouzi vyzývá k modlitbám za křesťany pronásledované v Zimbabwe. Na jejich potřeby v minulých dnech určila 30 tisíc dolarů. Celková výše podpory křesťanů v Zimbabwe v letošním roce překračuje 250 tisíc dolarů.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.