Papežská rada pro migranty odsoudila xenofobní násilí v Jižní Africe

26.5.2008 

Předseda Papežské rady pro pastoraci migrantů, kardinál Renato Martino, a její sekretář, arcibiskup Agostino Marchetto, zaslali telegram johannesburgskému arcibiskupovi Buti Josephu Tlhagalovi, v němž vyjadřují bolest nad násilím, které proti imigrantům v Johannesburgu propuklo 11. května a zachvátilo Jižní Afriku. Během dvou týdnů tu bylo zavražděno nejméně 50 imigrantů, kteří do Jižní Afriky přišli z chudších afrických zemí: ze Zimbabwe, Zambie nebo Mozambiku. Přes 35 lidí tu žije v uprchlických táborech. Imigranté jsou obviňováni ze vzrůstu kriminality a z toho, že zabírají pracovní místa jihoafrickým občanům.

Jménem Papežské rady pro pastoraci migrantů kardinál Martino vyjádřil soustrast rodinám těch, kdo zemřeli, a soucit všem, koho tyto neblahé události zasáhli. ?Ujišťujeme vás o našich modlitbách a morální podpoře. Jsme přesvědčení, že s bratrskou účastí církve a všech lidí dobré vůle bude nalezeno trvalé řešení této situace, aby lidé v této oblasti mohli žít opět v míru, solidaritě a rozvoji, stojí v telegramu.

Podle arcibiskupa Johannesburgu, Buti Joseph Tlhagala, v zemi dochází ?k válce mezi chudými, která hrozí vznikem nového apartheidu.? Podle jihoafrického prezidenta Mbekiho jde o největší nepokoje od roku 1994, kdy byla v Jihoafrické republice nastolena demokracie.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.