Protikřesťanské nálady v Indii se vyhrotily

19.1.2004 

Nejméně tři osoby zemřely a mnoho dalších bylo zraněno při střetech hinduistů s křesťanskou menšinou v indickém státu Madhya Pradesh. Impulsem k ozbrojeným výpadů bylo znásilnění a vražda 9-ti leté dívky v Jhabua, jejíž tělo bylo nalezeno v budově katolické školy. Tragédie vyprovokovala k protikatolickým demonstracím organizovaným hinduistickými fundamentalisty. Vláda uvěznila několik kněží a laiků. 15. ledna se prokázalo, že obvinění katolíků bylo neopodstatněné. Pachatelem zločinu byl zaměstnanec bezpečnostní agentury, která sídlí nedaleko katolické školy.

Přestože se záležitost objasnila a kněží byli propuštěni, došlo k novým střetům v sousedních oblastech. Během potyčky mezi hinduistickými fundamentalisty a skupinou protestantů zemřely v jedné z blízkých vesnic tři osoby a mnoho dalších bylo zraněno. V kritickém stavu je také salesián P. Stanny Ferreira.

Indičtí biskupové adresovali list vládě, ve kterém vyzývají k zastavení aktů násilí a k utišení náboženských napětí. Diecéze Indore, sousedící z Jhabua, apelovala na indického prezidenta, aby zabránil šíření poplašných zpráv vedoucích ke konfliktům.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.