Beatifikace s. Marie Wiecké

24.5.2008 

Na nezbytnost rozvoje kultury života a lásky podle vzoru Marty Wiecké poukázal kard. Bertone, který dnes ve Lvově jménem Svatého otce předsedal beatifikaci této polské řeholní sestry. Sekretář Svatého stolce připomněl heroismus, s nímž tato ošetřovatelka sloužila nemocným nakaženým tyfem. Přitom se sama touto nemocí nakazila a zemřela. Kard. Bertone odkázal zejména pracovníky ve zdravotnictví na příklad nové blahoslavené:

?Kéž blahoslavená sestra Marta Wiecká v nás probudí starost, pozornost a oddanost vůči všem nemocným. Člověk je spojení duše a těla. Péče o nemocné musí proto vždycky počítat také s jejich duchovními potřebami. Setkání s Bohem je pro nemocné a trpící nezbytné! Je proto zapotřebí chránit a rozvíjet kulturu života a lásky, aby účinně bránila šíření civilizace smrti a jejích smutných a bolestných důsledků jako jsou interrupce a euthanasie. Pokorná řeholní sestra Marta dnes zazářila na nebesích mezi blahoslavenými a odkud k nám zaznívá hymnus života. Povzbuzuje nás, abychom milovali lidský život a chránili ho ve všech etapách od početí do přirozené smrti.?

Beatifikační slavnosti ve Lvově se účastnilo 28 biskupů z Ukrajiny a Polska, mezi nimi lvovský kard. Javorski, krakovský kard. Dziwisz a několik tisíc věřících.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.