Benedikt XVI. o odkazu sv. Cyrila a Metoděje

24.5.2008 

?Evangelium neoslabuje bohatství kultury, ale pomáhá člověku vytvářet ?autentické dobro? v každém historickém období,? řekl dnes Benedikt XVI. při audienci delegací Bulharska a Makedonie. Ty do Říma přijely u příležitosti blížícího se svátku svatých Cyrila a Metoděje. Zástupcům vlád i představitelům katolické a pravoslavné církve papež připomněl, že tito dva svatí bratři se stali mostem mezi Východem a Západem, že jejich památka stimuluje jak katolické, tak pravoslavné věřící k tomu, aby své vlasti nabízeli bohatství křesťanského dědictví. ?Apoštolská činnost Cyrila a Metoděje na území obývaném slovanskými národy, může být díky modelu inkulturace, který vytvořili, vzorem evangelizačnímu úsilí i v současné postmoderní době,? poznamenal papež.

?Znovu objevit křesťanské kořeny je potřebné k vytvoření společnosti, v níž budou přítomné duchovní a kulturní hodnoty pramenící z evangelia. Hodnoty a ideály, které se sytí neustálým spojením s Bohem, jak je vidět na životě sv. Cyrila a Metoděje, jsou tím , co vytváří vztahy vzájemné srdečnosti mezi lidmi různých kultur a církevních tradic,?

řekl Svatý otec a připomněl také, že svědectví těchto svou světců ukazuje na věčnou pravdu, že pouze naděje, která pochází od Boha je věrohodná a bezpečná:

?Jak jsem napsal v encyklice Spe salvi: Kdo nezná Boha, třebaže může mít rozmanité naděje, je v zásadě bez naděje, bez oné velké naděje, která podpírá celý život (srov. Ef 2,12). Pravou, velkou nadějí člověka, která odolá všem zklamáním, může být jedině Bůh. Bůh, který nás miloval a miluje dosud, ?až do konce?, ?až do skonání? (srov. Jan 13,1 a 19,30).?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.