Jan Pavel II. vyjádřil vděčnost za pokrok v ekumenickém dialogu

19.1.2004 

V rámci včera zahájeného Týdne modliteb za jednotu křesťanů přijela do Říma ekumenická delegace z Finska. Bude tu zároveň oslavovat svátek sv. Henrika, patrona této skandinávské země. Sv. Henrik žil ve 12. století a jako biskup švédské Uppsaly evangelizoval území dnešního Finska, kde také zemřel mučednickou smrtí. Při dnešní ranní audienci v apoštolském paláci, Jan Pavel II. vyjádřil svou vděčnost za pokrok v ekumenickém dialogu mezi katolíky a luterány v těchto pěti letech po podpisu Společné deklarace o učení o ospravedlnění.

?Nadějným znamením tohoto pokroku na naší cestě k plné a viditelné jednotě bylo ustanovení nové skupiny dialogu mezi luterány a katolíky ve Finsku a Švédsku. Doufám, že luteráni a katolíci budou stále více žít spiritualitu společenství, založenou na těch prvcích života církve, které již sdílíme a které posílí společenství modlitby a svědectví Evangeliu Ježíše Krista.? - pronesl Svatý otec k ekumenické delegaci z Finska.

V Římě byl zahájen Týden modliteb za jednotu křesťanů v kostele sv. Brigity. Ekumenické bohoslužbě předsedal kardinál Walter Kasper z Papežské rady pro jednotu křesťanů spolu s luteránským biskupem z Helsinek, Eero Huovinenem.

Kostel sv. Brigity je už tradičním místem setkání katolíků s luterány. Jaké je ekumenické poselství této světice pro lidi dneška jsme se zeptali generální abatyše sester sv. Brigity, Matky Tekly Famiglietti:

?Myslím, že Brigitino poselství je včera, dnes i zítra stále stejné: tedy abychom my, křesťané a obzvláště my katolíci, žili podle evangelia. Pokud žijeme evangeliem, dojdeme také k té jednotě, o níž Kristus prosil Otce: ?Aby všichni byli jedno!? ? vyzvala generální abatyše brigitinek.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.