Hvězdo mořská, udržuj náš správný kurs na moři života

18.5.2008 

Benedikt XVI. před Angelus, Janov

Drazí bratři a sestry,
V rámci mojí pastorační návštěvy v Janově jsme nyní dospěli k okamžiku pravidelného nedělního setkání na modlitbě Angelus a mé myšlenky se přirozeně vracejí ke svatyni Naší Paní Ochránkyně, kde jsem se dnes ráno zastavil k modlitbě. Jako poutník se do této horské oázy častokrát vydával papež Benedikt XV., váš slavný rodák, který umístil reprodukci tamějšího milostného obrazu Naší Paní do Vatikánských zahrad. A stejně jako to učinil můj ctihodný předchůdce Jan Pavel II. na své první apoštolské návštěvě v Janově, i já jsem chtěl začít svou pastorační návštěvu uctěním nebeské Matky Boží, která shůry hory Figogna bdí nad městem a jeho obyvateli.

Tradice vypráví, že Benediktovi Pareto, jenž byl znepokojen tím, že nevěděl, jak odpovědět na výzvu postavit kostel na místě tak vzdáleném od města, Matka Boží při prvním zjevení řekla: ?Důvěřuj mi. Prostředky Ti nebudou chybět. S mou pomocí Ti bude všechno snadné. Jenom si uchovej pevnou svou vůli.? ?Důvěřuj mi!? To nám opakuje Panna Maria i dnes. Starobylá modlitba, jež je velmi drahá lidové tradici, nás k Ní obrací těmito důvěrnými slovy, která si dnes přisvojujeme: ?Pomni, nejsvětější Panno Maria, že nikdy nebylo slýcháno, že bys opustila toho, kdo se k tobě utíká, vzývá tvou pomoc, prosí tě o přispění?. S touto jistotou svoláváme mateřskou pomoc Naší Paní Ochránkyně na vaše diecézní společenství, na jeho pastýře, zasvěcené osoby, věřící laiky: mladé, rodiny a seniory. Prosme Ji, ať bdí zejména nad nemocnými a všemi trpícími a dá plodnost všem chystaným misijním iniciativám, aby se ke všem dostalo poselství evangelia. Marii svěřme společně celé město a jeho rozličné obyvatele, jeho kulturní, sociální a ekonomické aktivity, problémy a výzvy této naší doby a nasazení těch, kteří usilují o obecné blaho.

Mám nyní na mysli celou Ligurii, posetou mariánskými kostely a svatyněmi, které ční jako koruny mezi mořem a horami. Společně s vámi, děkuji Bohu za robustní a pevnou víru minulých generací, které během staletí psaly pamětihodné stránky svatosti a lidské civilizace. Ligurie a zejména Janov je odedávna krajem otevřeným ke Středomoří a k celému světu: kolik misionářů se vydalo z tohoto přístavu do Ameriky a dalších vzdálených zemí! Kolik lidí jen odtud emigrovalo do jiných zemí; možná byli chudí materiálně, byli však bohatí vírou a lidskými a duchovními hodnotami, které pak uvedli do míst, kde se usadili! Maria, Hvězdo mořská, osvěcuj i nadále Janov, veď, Hvězdo mořská, i nadále putování Janovanů, zejména nových generací, aby se s Tvou pomocí drželi na často rozbouřeném moři života toho správného kursu.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.