Benedikt XVI. navštíví město, kde Napoleon věznil papeže Pia VII.

15.5.2008 

V Savoně vrcholí přípravy na návštěvu papeže Benedikta XVI. Ten do města v Ligurii zavítá už tuto sobotu. Půjde o první část jeho deváté pastorační návštěvy v italských diecézích. V sobotu večer se přesune do Janova.
V Savoně se zastaví v poutní svatyni Panny Marie, Matky milosrdenství. V podvečer bude Benedikt XVI. na náměstí Piazza del Popolo slavit eucharistii a poté navštíví dům v němž byl téměř tři roky Napoleonem vězněn papež Pius VII.
Jak se město na papežovu návštěvu připravuje prozradil Vatikánskému rozhlasu biskup Savony Mons. Vittorio Lupi:

?Návštěvu papeže vnímáme jako velký dar Boží. A diecéze se tudíž snaží připravit, abychom si Boží dar uvědomili.?

Květen je mariánský měsíc. Na této cestě papež navštíví dvě poutní místa zasvěcená Panně Marii...
?Ano, jde o cestu, která se vyznačuje úctou k Panně Marii. Tady v Savoně je velmi ctěna Panna Marie, Matka milosrdenství, protože tady v roce 1536 došlo ke zjevení. Bylo to v období, jež bylo pro město v důsledku přestálých válek velmi těžké. Panna Marie tehdy při zjevené řekla ?milosrdenství a ne spravedlnost?. To je důvod, proč je naše svatyně zasvěcena Panně Marii Matce milosrdenství. Myslím, že papež bude chtít obyvatelům Savony připomenout., aby se vrátili k této mariánské úctě.?

18. března je slavnost zjevení. Toto poutní místo je taky velmi spjaté s životem papeže Pia VII., který byl za Napoleona v Savoně vězněn. Pius VII. žádal Matku milosrdenství o ochranu a zpráva o jeho osvobození přišla 17. března, při vigilii slavnosti zjevení?
Papež Pius VII. choval Matku milosrdenství ve velké úctě. Když byl na Quirinále zajat a odvezen, jeden kněz mu mezi oblečení dal obraz Panny Marie. Na příkaz Napoleona byl odvezen do Savony, kde zjistil, že je to přesně ten obraz Matky milosrdenství, která se zjevila v Savoně. To bylo velkým znamením prozřetelnosti. Tady pak Pius VII. zůstal ve vězení skoro tři roky, během kterých se snažil Napoleon znemožnit veškeré kontakty papeže se zahraničím. Střídaly se okamžiky, v nichž bylo s papežem zacházeno dobře s momenty, kdy ho mučili hladem. V papežově apartmá jsou dodnes dochované díry, kterými ho Napoleonovy stráže špehovaly. V té době mu také někteří lidé tajně nosili poštu v košíkách se zeleninou. Bylo velmi nebezpečné pokoušet se o kontakt se světem přes Napoleonův zákaz. Podařilo se však vyhnout Napoleonovu přání svolat koncil, který by jmenoval biskupy bez souhlasu papeže. A to díky jednomu papežovu dopisu, který zaslal biskupům a v němž napsal, že by to bylo proti jeho vůli.?

A jaké je poselství těchto událostí dnešnímu světu?
?Ze zkušenosti zkoušené církve plyne, že Duch Svatý se o církev skutečně stará. Několik let před zvolením Pia VII. říkala francouzská revoluce, že Pius VI. bude posledním papežem, protože církev podle ní byla překonaná záležitost. A pak byl zvolen Pius VII., který ji dokázal i v těchto bouřích vést a odolat Napoleonovi. To všechno nám ukazuje, že Duch svatý ani v dnešním světě církev neopouští, i když jsou tu okamžiky, v nichž se může zdát, že se Petrova loďka potápí. Myslím, že to je velké poselství naděje pro dnešní svět.?

říká Mons. Vittorio Lupi, biskup Savony, kterou v sobotu navštíví Benedikt XVI.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.