Zveřejněn program Benedikta XVI. na Světových dnech mládeže

10.5.2008 

Už jen 66 dnů zbývá do zaháhení Světových dnů mládeže v Sydney. Organizátoři upřesnili jejich program.
V úterý 15. července v 16.30 místního času začne setkání mladých křesťanů z celého světa bohoslužbou v Barangaroo. Bude ji sloužit australský kardinál George Pell, koncelebrovat budou biskupové z celého světa. Na mši bude také přinesen kříž Světových dnů mládeže a ikona, které od začátku července putovaly po australských diecézích. Týž den odpoledne, mimo dobu po níž bude sloužena mše, už bude probíhat také Festival mladých. Každý den odpoledne a večer přinese hudbu, divadelní představení, výstavy, filmy, diskuze a workshopy.

Středeční program začne v 9.00 dopoledne katechezemi biskupů. Ty se budou konat na 250 různých místech v Sydney.

Ve čtvrtek 17. července mezi sebou mladí poutníci poprvé přivítají papeže Benedikta XVI. Ten dorazí do přístavu v Sydney před třetí hodinou odpolední. Svatý otec se vylodí v Bangaroo, kde osloví na 100 tisíc shromážděných a pak se papamobilem vydá do ulic Sydney.

V pátek 18.července od 15.00 do 18.00 se Sydney promění v jednu velkou katedrálu. V ulicích Sydney se bude konat Křížová cesta se zastaveními např. v katedrále Panny Marie, v přístavu nebo na nádvoří před slavnou Operou.

V sobotu 19.července v 17.30 se mladí vydají ulicemi Sydney na pouť k dostihovém stadionu Randwick, kde v 19.00 začne za přítomnosti Svatého otce večerní vigilie. Její součástí budou modlitby, svědectví, promluva Benedikta XVI. a eucharistická adorace.

V neděli 20.července v 10.00 bude Benedikt XVI. pro mladé shromážděné na stadionu Randwick a okolí sloužit závěrečnou eucharistickou bohoslužbu. Ve 12.15 bude oficiálně vyhlášeno jméno města, které bude Světové dny mládeže hostit příště.

Organizátoři Světových dnů mládeže také založili fond, z něhož budou financované cestovní náklady přibližně stovce chaldejským katolíkům z Iráku. Ti nahráli hymnu Světových dnů také v arabštině a podporují rodiny, které opustili své domovy kvůli válce v Iráku. Jedním ze členů skupiny je rektor semináře sv. Petra v Bagdádu, který byl nedávno otevřen po několikaleté pauze, způsobené poškozením objektu výbuchem bomby, při kterém bylo zabito 15 lidí.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.