Benedikt XVI.: Postkomunistické společnosti potřebují důvěru a naději

10.5.2008 

Benedikt XVI. se dnes setkal s dvaceti členy Maďarské biskupské konference, kteří konali v Římě kanonickou návštěvu ad limina apostolorum. Ve své závěrečné promluvě k nim se Svatý otec vyjádřil k situaci, jež je typická pro všechny postkomunistické země:

?Dlouhé období komunistického režimu se na maďarském obyvatelstvu, bohužel, těžce podepsalo, takže lze dodnes vnímat jeho důsledky. U mnohých lze zaznamenat především určitou těžkost důvěřovat druhým, jež typická pro toho, kdo žil dlouho v atmosféře podezřívání. Pocit nejistoty navíc prohloubila svízelná ekonomická situace, k jejímuž vylepšení zbrklý konzumismus nepřispívá. Lidé, včetně katolíků zakoušejí jakousi ?slabost? myšlení a vůle, která je naší době společná.?

Vy sami jste zaznamenali, pokračoval dále Benedikt XVI., že je dnes obtížné přistoupit k serióznímu teologickému a duchovnímu prohloubení, protože nezřídka chybí jak intelektuální příprava, tak objektivní vztah k pravdám víry. V této souvislosti musí být církev jistě učitelkou, řekl dále papež, ale vždycky a především musí být matkou, aby favorizovala růst vzájemné důvěry a prosazovala naději.

?Drazí bratři v biskupské službě, katolická církev přes veškerou sekularizaci zůstává pro mnoho Maďarů náboženským společenstvím, k němuž buď patří nebo pro ně představuje nezanedbatelný styčný bod. Je proto více než potřebné, aby se vztahy ke státním autoritám vyznačovaly uctivou spoluprací, což lze i díky bilaterální dohodě, nad jejímž plněním bdí příslušná dvojstranná komise. To zajisté přinese plody celé maďarské společnosti, zejména v oblasti vzdělávání a kultury. A poněvadž církev, díky svému nasazení v oblasti školství a sociálních služeb přináší značný užitek občanské společnosti, proč neočekávat také podporu veřejných institucí. Bude to ku prospěchu zejména méně majetným sociálním vrstvám. Církev totiž i přes ekonomické těžkosti nynější doby nemůže omezovat svou činnost ku prospěchu těch, kteří se nacházejí v nouzi.?

Svatý otec v závěru své promluvy k maďarským biskupům ocenil jejich jednotu v následování církevního učení, a vyzdvihl také jejich iniciativy ve spolupráci s biskupskými konferencemi těch sousedních zemí, kde žijí početné maďarské menšiny, jako jsou Slovensko a Rumunsko, v upřímné snaze o harmonické soužití v duchu evangelia.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.