Konference při příležitosti 40. výročí deníku Avvenire

9.5.2008 

?Masmédia by měla být schopná ukazovat dobro, které existuje, aniž by schovávala bolestnou realitu, ale nesmí nacházet ve zlu potěšení?. To jsou slova kardinála Angela Bagnasca, předsedy Italské biskupské konference, určená zástupcům katolických médií, kteří se dnes setkali na milánské konferenci konané při příležitosti 40. výročí založení deníku Avvenire a jeho divizí: satelitní televizní stanice Sat2000, radia Inblu, které slaví letos 10 let a agentury Sir, která si připomíná 20 let své činnosti.

Kardinál Bagnasco požaduje po katolických médiích, aby vytvořila opravdovou a skutečnou ?proti-informaci?. Církev nemůže jen nečinně mlčet, pokud dochází k překrucování skutečnosti a rozšiřování sekularistické mentality. A jak by měla Církev odpovídat na protikatolické předsudky, říká kardinál Bagnasco:
?Vždy je možné zkreslit fakta, o Církvi, magisteriu, to je vždy možné! Je tedy nutné jít ke zdrojům, ke spolehlivým zdrojům jako jsou promluvy Papeže nebo biskupů. To je nezbytné, aby se nevytvářely nebo nekomunikovaly pouhé dojmy nebo fráze nebo jen slova bez kontextu, víme, že bez kontextu se mohou zhotovit zprávy neúplné a někdy dokonce zkreslené.?

Kardinál Bagnasco požádal katolická média, aby brala svůj úkol jako občanskou povinnost, tedy nejen informovala katolickou komunitu, ale všechny obyvatele, jelikož každý má právo na informace, a aby znal fakta a události bez filtrů a předsudků.
Dále je požádal, aby přispívali ke kulturní obnově Katolické církve:
?Očekáváme, že úsilí vyvíjené v této profesi bude stále větší a efektivnější, jelikož masmédia existující v křesťanské komunitě a v Církvi slouží Církvi, informují, formují křesťanské komunity, ale nejsou určena jen Církvi, nýbrž celému Státu a společnosti.? řekl kardinál Bagnasco.

Na milánské konferenci byla také představena výstava, která na 22 panelech mapuje posledních 40 let italského života prostřednictvím titulních stránek deníku Avvenire.

Monika Vývodová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.