Festival sakrální hudby

6.5.2008 

18. mezinárodní festival sakrální hudby ?Gaude Mater? končí na polském poutním místu v Čenstochové. Na programu byla vedle děl velkých mistrů a církevní hudby také synagogální hudba, spirituály, cikánské sakrální písně nebo arménská monódia. Z Jasné hory telefonuje Izabela Tyras:

?Gaude Mater? je jednou z nejvýznamnější akcí sakrální hudby na Starém Kontinentu. Je to také největší platforma pro prezentaci hudby různých náboženství a kultur v Polsku. V rámci festivalu se konalo pro místní obyvatele i poutníky 15 koncertů, na kterých vystoupilo přes 600 umělců z 22 zemí světa.
Na programu festivalu dostala významný prostor také polská hudba Henryka Mikolaja Góreckého, Krzysztofa Pendereckého ? který slaví své 75. narozeniny ? nebo Romana Maciejeského, jehož ?Requiem? zazní dnes večer na závěrečném koncertu u příležitosti 10. výročí smrti skladatele. Festival doprovázela také IV. mezinárodní soutěž mladých skladatelů sakrální hudby a provedení nově nalezených skladeb z jasnohorských sbírek. Letos šlo o díla nejzajímavějšího paulínského skladatele ? o. Amanda Ivancice. Jejich provedení doplnilo mezinárodní symposium věnované jeho životě a dílu.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.