Církev uznala mariánské zjevení ze 17.století v Laus

5.5.2008 

Církev oficiálně potvrdila autentičnost zjevení P. Marie ve francouzském Laus. V neděli 4. května to při slavnostní eucharistii ohlásil biskup Gap a Embrun, Jean-Michel di Falco Leandri. K poslednímu potvrzení mariánského zjevení ve Francii došlo před 150 lety v Lourdech.
V alpském městečku Laus se P. Maria roku 1664 během 8 měsíců ukázala 240 krát sedmnáctileté pastýřce Benoîte Rencurel. Matka Boží při nich požádala, aby byl v Laus vybudován kostel, kde poutníci skrze svátost pokání dojdou uzdravení na těle i na duchu. V roce 1673 se vizionářce zjevil Kristus na kříži. Od té doby, až do smrti v roce 1718 Benoîte zakouší na vlastním těle Kristovy pašijové bolesti. Přichází za ní mnoho nemocných, kteří zázračně nabývají zdraví, a dochází k řadě nečekaných konverzí. U našeho mikrofonu je místní biskup, mons. Jean Michel di Falco-Leandri:

To, co mě povzbuzovalo, abych o uznání zjevení usiloval, je právě poselství, kterého se dostalo Benoîte Rencurel. Jde o poselství stále velmi aktuální, protože mluví o smíření. Je to poselství milosrdenství a smíření. Myslím, že žijeme v době, ve které je ještě možné něco podniknout pro smíření, ve které je možné smířit se s ostatními a tak se smířit i se sebou samými. To všechno se ale může podařit jedině když se smíříme s Bohem! Vnitřní pokoj nalezneme jen když projdeme těmito etapami.

Proč bylo zjevení uznáno až nyní?
Ano, to opravdu může překvapovat, protože k prvnímu zjevení došlo v roce 1664. Je to dosud nejstarší uznané zjevení ve Francii. Když jsem přišel do této diecéze, listoval jsem dokumenty zpracovanými mými předchůdci, abych zjistil, jak daleko je beatifikační proces vizionářky Benoîte Rencurel. V Římě mi pak bylo řečeno, že v jejích aktech stále chybí dokument místního biskupa, který by potvrzoval zjevení. Může se to zdát zvláštní, vzhledem k tomu, že jde o poměrně vzdálenou minulost. Na druhou stranu hned od počátku, tedy od 17. století přicházeli na místo poutníci a přichází dodnes. Podstatné tedy bylo zjistit a ověřit, zda poselství odpovídá víře církve. Nakonec jsem se rozhodl, protože považuji za důležité pro mou diecézi, ale také pro mnoho mladých lidí, kteří tato místa navštěvují, aby bylo řečeno, že to, co prožila vizionářka Rencurel mělo nadpřirozený charakter.

Říká biskup Jean Michel di Falco Leandri.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.