Benedikt XVI. se setkal s příslušníky Švýcarské gardy

5.5.2008 

Služba papežské Švýcarské gardě je také školou života, poznamenal Benedikt XVI. na dnešním setkání s příslušníky Švýcarské gardy a jejich rodinami.

?Jsem obzvláště potěšen tím, že se zde setkávám s tolika dětmi, nejkrásnějšími květy vašich rodin, které jsou připomínkou přednostní lásky, kterou Ježíš chová k těm nejmenším.?

Mezi příslušníky Švýcarské gardy bylo také 33 nových rekrutů, kteří zítra složí slavnostní přísahu. 6.květen je tradičním datem tohoto aktu, neboť připomíná oběť 147 gardistů, kteří toho dne roku 1527 položili život při obraně papeže Klementa VII. během plenění Říma císařskými vojáky. Benedikt XVI. ve své promluvě povzbudil gardisty, aby za pomoci svého kaplana usilovali o rozvoj duchovního života. Připomněl, že mnozí z jejich předchůdců během služby v papežské gardě, objevili povolání ke křesťanskému manželství, kněžství či zasvěcenému životu. Papež poukázal na dlouhé dějiny Švýcarské gardy, která před dvěma lety oslavila 500 let své existence.

?Po pěti stech letech zůstal beze změny duch, který vede mladé Švýcary k odchodu z jejich krásné vlasti, aby plnili službu Svatému otci ve Vatikánu. Se stejnou láskou vydáváte svědectví katolické církvi spíše než slovem, tak svou vlastní osobou, kterou lze zdaleka rozpoznat díky barevné uniformě u vchodů do Vatikánu a během papežských vystoupení. Vaše historické uniformy ukazují poutníkům a turistům ze všech částí světa něco, co se navzdory všemu nemění, totiž závazek oddanosti Bohu, když sloužíte stejně jako papež Tomu, který založil církev a je její Hlavou: Ježíši Kristu.?

Řekl Benedikt XVI. před 33 novými rekruty Švýcarské gardy, kteří v úterý složí svou slavnostní přísahu.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.