L´Osservatore Romano k rezoluci Rady Evropy o interrupcích

28.4.2008 

?Deklarace odporující lidským právům? ? tak hodnotí nedělní vydání L´Osservatore Romano nedávnou rezoluci Rady Evropy o dostupnosti interrupcí na starém kontinentu. Rada Evropy vybízí 47 členských zemí, aby nepenalizovaly umělé ukončování těhotenství, zaručily ženám takzvané právo na interrupci a zrušily případné restrikce v tomto směru. Zároveň však tvrdí, že interrupce nesmí být považovány za metodu plánovaného rodičovství.

Předseda Papežské rady ?Pro život? mons. Elio Sgreccia upozorňuje v deníku L´Osservatore Romano na vnitřní protiřečení, jež se vyskytují ve zmíněné rezoluci, v niž jsou interrupce označeny za zlo, kterému je třeba se vyhýbat, ale zároveň vybízí k jejich šíření. V dokumentu Rady Evropy se navíc vyskytuje mylné pojetí práva, poněvadž mluví o omezeních ?dostupnosti bezpečných a legálních interrupcí? v zemích, které je umožňují jen za určitých podmínek. ?Na jakém základě lze ospravedlnit právo zabít lidskou bytost, která je slabá a bezbranná?? ? ptá se biskup Sgreccia. Vatikánský bioetik upozorňuje na to, že za požadavky tohoto druhu stojí diskriminační ideologie. Kritizuje také požadavek zavedení povinné ?sexuální výchovy? pro mládež a připomíná, že tato povinnost leží především na samotných rodičích. Obsah takovéhoto poučení se přitom musí zakládat na úctě k lidskému životu a citové zralosti.

Pokud jde o takzvané ?právo na interrupci?, uzavírá mons. Sgreccia na stránkách deníku L´Osservatore Romano, je výrazem přímého popření práva počatého dítěte na život.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.