V USA se čte Bible více než v Evropě

28.4.2008 

Ve Vatikánském tiskovém středisku byly dnes představeny výsledky zajímavého statistického průzkumu, který zjišťoval mezi obyvateli devíti zemí kvalitu jejich vztahu k Bibli. Průzkum prováděla Katolická biblická federace s ohledem na Biskupskou synodu, která se bude konat na podzim tohoto roku a jejím tématem bude ?Písmo svaté v životě církve?. Průzkum se konal ve Spojených státech, Velké Británii, Nizozemsku, Španělsku, Německu, Francii, Itálii, Polsku, a Rusku. Jeho výsledky ukázaly, že Bible mezi lidmi stále budí zájem a její význam pro život lidé považují za zásadní. V tom se shoduje drtivá většina tázaných ve všech zkoumaných zemích. Nicméně, věřících, kteří čtou Písmo, je menšina. I tady však vynikl pozoruhodný rozdíl ve srovnání např. mezi Evropou a Spojenými státy. Na otázku, zda během posledních 12 měsíců četli nějakou pasáž Bible, odpovědělo kladně 75% respondentů ve Spojených státech, přičemž v Evropských zemích se kladná odpověď pohybovala v rozmezí 20-38%. Posledně jmenovaný, tedy nejvyšší údaj se vztahuje k Polsku. Pak následuje Velká Británie 36%, v Itálii je to 25%, ve Španělsku 23% a na posledním místě je Rusko.
Koordinátor zmíněného průzkumu prof. Diotallevi k tomu během tiskové konference řekl:

?Z těchto údajů vyplývá, že proces sekularizace nevypudil z lidských srdcí a myslí náboženské cítění. Vytváří však problémy při jeho tlumočení do praxe.?

Předseda Papežské rady pro kulturu mons. Gianfranco Ravasi na tiskové konferenci poukázal na to, že kromě znalosti Písma je také nutné navrátit se k písmu, k textu a k modlitbě, aby se vytvořila nová atmosféra:

?Musíme znovu uvést čtení Písma a naslouchání Božímu Slovu nejen do teologie, nejen do liturgie, ale také do soukromého duchovního života, lectio divina se musí se stát také modlitbou.?

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.