Evropští a američtí biskupové k situaci ve Svaté zemi

16.1.2004 

K budování mostů a ne zdí rozdělujících lidi vyzvali američtí a evropští biskupové v závěru mezinárodní Konference solidarity všeobecné církve s církvemi ve Svaté zemi. Ve včera vydaném komuniké biskupové vyjadřují znepokojení nad postupem izraelsko palestinského konfliktu a vyzývají k co nejrychlejší obnově dialogu.

Prohlášení nazvané ?Ne zdi, ale mosty? navazuje na již okřídlený apel Jana Pavla II. z listopadu minulého roku. Biskupové z Evropy a obou Amerik vyzývají politické vůdce, aby se zasadili o pokoj ve Svaté zemi. Kritizují Izraelem budovanou tzv. Bezpečnostní zeď, která nejen dělí nemilosrdně vesnice, pole a rodiny, ale přináší Palestincům také nové pokoření a ztěžuje činnost církevních institucí. Biskupové dále zdůrazňují, že se během pobytu ve Svaté zemi setkali mezi Izraelci i Palestinci s velkou touhou po pokoji, spravedlnosti a smíření mezi znepřátelenými národy.

Na tiskové konferenci v Jeruzalémě biskupové ujistili o tom, že závěrečné prohlášení a další iniciativy ve prospěch míru ve Svaté zemi představí ve vládám svých zemí a mezinárodním institucím.

Vraťme se ještě ke středečnímu setkání biskupů s palestinským předákem, Jásirem Arafatem, a izraelským presidentem Moshe Katsavem. Průběh jednání pro náš rozhlas komentuje ekonom latinského patriarchátu, otec William Shomli:

?Setkání s Arafatem bylo naprosto poklidné. Setkání s prezidentem Katsavem probíhalo v poněkud konfliktní atmosféře. Izraelský prezident mluvil o palestinském terorismu a patriarcha Sabbah odpovídal, že je třeba vidět také druhou stranu skutečnosti, okupaci palestinských území, která je příčinou násilí. K tomu, aby se problém vyřešil, je nutné jít ke kořenům, prohlásil Patriarcha, ale Katsav nebyl s takovou odpovědí spokojen. Šlo o rozhovor ? poměrně tvrdý rozhovor ? mezi dvěma lidmi, kteří mají k palestinské otázce různé postoje.? ? řekl pro Vatikánský rozhlas ekonom latinského patriarchátu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.