Vyjádření kongregace verbistů k volbě prezidenta v Paraguaji

25.4.2008 

Kongregace verbistů se vyjádřila k volbě prezidenta v Paraguaji. Nově zvolený paraguayský prezident, Fernando Lugo, je suspendovaným biskupem a patří právě do této kongregace. Mluví P. Konrad Keler, vicegenerál verbistů:

?Jako vedení Kongregace Božího slova chceme vyjádřit svou solidaritu s paraguayským národem a podílet se na jeho radosti z volby nového prezidenta. Naše blahopřání patří také Fernando Lugovi, kterého doprovázíme modlitbami. Zároveň chceme zopakovat, že nepodporujeme angažovanost řeholníků a kněží v politickém životě. Naše povolání i naše poslání má sice politický rozměr, ale angažujeme se v něm skrze pastorační práci a naplňováním profetické úlohy v různých oblastech činnosti církve, nikoliv vyhledáváním vládnoucích nebo stranických pozic. Fernando Lugo jako občan Paraguaye, strachující se o budoucnost svého národa, usoudil, že má odpovědět na volání lidí a angažovat se politicky. Respektujeme tuto volbu. Jeho úspěch bude nicméně záležet na tom, zda bude schopen změnit srdce a úmysly lidí.?

Od roku 1944, kdy byl Fernando Lugo jmenován biskupem, nepodléhá jurisdikci představených Kongregace Božího slova, ale bezprostředně Svatému otci, prostřednictvím vatikánské kongregace pro biskupy. Právě ta jej také kvůli politické angažovanosti suspendovala. ?Očekává se, že Vatikán zanedlouho vyjasní jeho status v církvi? ? dodal vicegenerál verbistů.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.