Světový tisk hodnotí návštěvu Benedikta XVI. v USA pozitivně

21.4.2008 

?Podle mnoha katolíků byla návštěva Benedikta XVI. nečekaným a nesporným úspěchem? ? čteme v dnešním vydání ?Boston Globe?. Několikerý návrat k tématu sexuálního zneužívání ze strany kléru a setkání se zástupci obětí přispěly k nápravě vnímání Svatého otce a katolické církve ve Spojených státech. Návštěva překonala nejsmělejší očekávání a srdečnost Benedikta XVI. mnoho Američanů zaskočila. Papež vybízel k víře v Ježíše Krista a k intenzivnímu duchovnímu životu, soustředil se na otázku naděje. K úspěchu pouti přispěl také styl papežských promluv ? píše bostonský deník.

New York Times přináší slova účastníků mše svaté na stadionu Yankee. Ujišťují o tom, že je setkání s Benediktem XVI. naplnilo silou a vnitřním pokojem. Přineslo úlevu uprostřed komplikovaných problémů dnešního světa. Deník publikuje také názor katolického intelektuála Petera Steinfelse. Ten se domnívá, že katolická církev by se ocitla před řadou důležitých křižovatek daných sociálními a kulturními změnami i bez ohledu na problémy spojené se sexuálními skandály. V pastoračním citu Benedikta XVI. vidí nasměrování, jak je řešit. Komentáře v New York Times si všímají také setkání s mládeží. Právě mladí lidé si vnímají souvislosti mezi péčí o nejchudší a obranou nenarozených, zaměřením na osobní vztah s Ježíšem a atraktivitou tradiční zbožnosti, přináležitostí k hierarchické církvi a přijetím všeobecného povolání ke svatosti. Mladí oceňují, že Papež vnímá tyto souvislosti podobně. Jeho poselství je pro mladé mimořádně dobrou zprávou ? píše ?New York Times.?

Pařížský ?Le Figaro? si všímá, že Benedikt XVI. sedm měsíců před prezidentskými volbami v USA sice vynechal přímé narážky na politickou situaci, ale dotkl se témat obsažených v debatě hlavních kandidátů do Bílého domu. Deník připomíná, že kandidáti demokratické strany jsou pro liberální přístup k interrupcím, zatímco republikán John McCain je názorově blízký obráncům života. Papež vyzval věřící, aby hlasovali ve shodě s požadavky víry a připomněl prorockou roli katolíků v obraně lidského života, zejména nenarozených dětí. Ani pařížský deník neopomíná zmínit, že Benedikt XVI. přinesl americké církvi silné poselství naděje.

Italská média jako obvykle věnují papežské cestě značný prostor. ?Benedikt XVI. dobyl Spojené Státy, a ? jak sám řekl v interview pro místní televizi - sám byl americkými katolíky posílen,? píše na stránkách ?Il Giornale? Andrea Tornielli. Papež nezakrýval obtíže, řekl všechno, co bylo třeba dodat k otázce sexuálních skandálů, vyzval církev k jednotě, připomněl právo každého člověka na život. Dočkal se velmi srdečného přijetí a dokázal na ně odpovědět nečekanými gesty. Američani zvyklí vnímat Svatého otce filtrem ne vždy právě nakloněných médií dostali blízkou příležitost, aby si uvědomili, že Benedikt je skutečně ?skromným nástupcem Petrovým? ? píše ?Il Giornale?.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.