Bůh žehnej Americe!

21.4.2008 

Promluva Benedikta XVI. na rozloučenou, New York

Vážený pane viceprezidente,
vážení veřejní činitelé,
drazí spolubratři biskupové,
drazí bratři a sestry,

nastal čas, abych se rozloučil s vaší zemí. Během svého pobytu ve Spojených státech jsem prožil mnoho památných okamžiků, které svědčí o americké pohostinnosti. Chtěl bych vám všem vyjádřit svou hlubokou vděčnost za vaše vřelé přijetí. S radostí jsem zakusil, jak pevná je víra a zbožnost zdejšího katolického společenství. Potěšil mne i čas strávený s představiteli a zástupci křesťanských církví a jiných náboženství. Všechny vás ujišťuji o svém hlubokém obdivu a úctě. Děkuji panu prezidentu Bushovi za vstřícnost, se kterou mne na začátku mé návštěvy přijel přivítat, a děkuji i panu viceprezidentu Cheneymu, který je zde přítomen mému rozloučení. Ve Washingtonu i v New Yorku mi představitelé veřejného života, pracovníci a dobrovolníci štědře obětovali svůj čas i prostředky a napomohli tak hladkému průběhu všech etap mé cesty: za to patří můj hluboký dík a obdiv starostům Adrianu Fentymu z Washingtonu a Michaelu Bloombergovi z New Yorku.

Ještě jednou se obracím k zástupcům místních církví v Baltimore, první arcidiecézi, a arcidiecézím v New Yorku, Bostonu, Filadelfii a Louisville v roce, kdy si připomínají své jubilem, a v modlitbě jim vyprošuji vše dobré. Kéž vám Pán žehná i v dalších letech! Všem svým spolubratří biskupům, biskupu DiMarziovi z Brooklynu i představitelům a personálu biskupské konference, kteří se na přípravách této cesty podíleli tolikerým způsobem, vyjadřuji svou vděčnost za jejich náročnou práci a oddanost. S vřelými city zdravím také kněze, řeholníky a řeholnice, jáhny, seminaristy a mladé lidi i všechny věřící Spojených států amerických. Povzbuzuji vás, abyste i nadále přinášeli radostné svědectví Kristu, naší naději, našemu vzkříšenému Pánu a Spasiteli, který všechno tvoří nové a dává nám život v plnosti.

Jedním z vrcholů mé návštěvy byla příležitost oslovit Valné shromáždění OSN. Děkuji generálnímu tajemníkovi této organizace, panu Ban Ki-moonovi, za laskavé pozvání i přijetí. Ohlížím se zpět za šedesáti lety, které uplynuly od podepsání Všeobecné deklarace lidských práv, a vzdávám díky za vše, čeho tato organizace dosáhla při obraně a podpoře základních lidských práv každého člověka. Povzbuzuji též všechny lidi dobré vůle, aby neúnavně pracovali na šíření spravedlnosti a pokojného soužití mezi lidmi a národy.

V mé paměti zůstane pevně vtisknuta i dnešní návštěva na Ground Zero. Za oběti i trpící, které v těch místech postihla roku 2001 katastrofa, se i nadále modlím. Stejně tak v modlitbě prosím za americký lid a celý svět, aby v něm vzrůstalo bratrství a solidarita, vzájemný respekt a důvěra v Boha, našeho nebeského Otce.

Těmito slovy se s vámi loučím, prosím vás, abyste na mě pamatovali ve svých modlitbách, a ujišťuji vás o své vroucí náklonnosti a přátelství v Pánu. Bůh žehnej Americe!

Přeložil Mgr. Jiří Gračka

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.