Ježíš nás skrze svůj kříž vtahuje do své lásky

20.4.2008 

Benedikt XVI. k handicapované mládeži, New York

Eminence,
drahý biskupe Walshi,
drazí přátelé,

jsem velmi rád, že s vámi mohu strávit několik chvil. Děkuji kardinálu Eganovi za přivítání a zvláště děkuji zástupcům z vašich řad za milá slova i za darovanou kresbu. Vězte, že být zde s vámi je pro mne skutečnou radostí. Vyřiďte prosím mé pozdravy svým rodičům a příbuzným i svým učitelům a pečovatelům.

Bůh vám dal požehnaný dar života a nejrůznější nadání a vlohy, s jejichž pomocí můžete nejrůznějším způsobem sloužit jemu i celé společnosti. I když přínos jedněch je patrný na první pohled, zatímco podíl druhých není tak viditelný, hodnota svědectví o našich snahách je vždy znamením naděje pro všechny.

Je někdy těžké nalézt důvody toho, co vnímáte jen jako obtíž, kterou musíte zdolat, či dokonce jako bolest, kterou musíte snášet. Víra nám přesto pomáhá překonávat horizonty vlastního já a vidět život tak, jak jej vidí Bůh. Nepodmíněná Boží láska, která zahrnuje každou lidskou bytost, dává poznat smysl a cíl lidského života. Ježíš nás skrze svůj kříž vtahuje do své spasitelné lásky (srov. Jan 12,32) a tak nám ukazuje cestu vpřed ? cestu naděje, která nás všechny proměňuje a uschopňuje přinášet tuto naději a lásku druhým lidem.

Drazí přátelé, povzbuzuji vás ke každodenní modlitbě za svět. Je tolik úmyslů a lidí, za které se můžete modlit, mezi nimi i za ty, kdo Ježíše dosud nepoznali. Také vás prosím, modlete se nadále i za mne. Jak jistě víte, oslavil jsem právě další narozeniny; jak ten čas ubíhá!

Ještě jednou děkuji vám všem, zvláště Mladým zpěvákům při katedrále sv. Patrika i členům Arcidiecézního sboru neslyšících. Na znamení posily a pokoje vám, vašim rodinám, učitelům a opatrovníkům s velkou náklonností uděluji své apoštolské požehnání.

přeložil Mgr. Jiří Gračka

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.