Vaše práce činí OSN schopnou neustále hledat nové cesty

18.4.2008 

Benedikt XVI. k zaměstnancům OSN

Dámy a pánové,

zde na tomto malém prostoru v rušném městě New York, leží sídlo organizace, jejímž celosvětovým posláním je prosazovat pokoj a spravedlnost. Přichází mi na mysl podobný kontrast co do velikosti mezi městským státem Vatikán a světem, ve kterém církev koná své univerzální poslání a apoštolát. Umělci XVI. století, kteří namalovali zeměpisné mapy na stěnách apoštolského paláce, připomínají papežům obrovský rozsah poznaného světa. Těmito freskami bylo Petrovým nástupcům nabídnuto hmatatelné znamení nezměrného rozsahu poslání církve v době, kdy objev Nového světa teprve otevíral nepředvídané horizonty. V tomto proskleném paláci nám vystavené umělecké exponáty svým způsobem připomínají odpovědnost Organizace spojených národů. Vidíme obrazy následků války a chudoby, připomíná se nám povinnost zasadit se o lepší svět a zakoušíme radost z ryzí rozmanitosti a výmluvnosti lidské kultury, vyjadřující se v tomto obrovském spektru národů a zemí, shromážděných pod ochranou mezinárodního společenství.

U příležitosti své návštěvy bych rád vyjádřil úctu nevyčíslitelnému přínosu administrativního personálu a mnoha zaměstnanců Organizace spojených národů, kteří s velkým nasazením a profesionalitou plní denně své úkoly jak tady v New Yorku, tak v jiných centrech OSN i na zvláštních misích po celém světě. Vám i vašim předchůdcům bych rád za sebe i za celou církev vyjádřil uznání. Připomínáme si zvláště množství občanů a strážců pokoje, kteří obětovali svůj život za dobro národů, kterým slouží; jen roce 2007 jich bylo 42. Připomínáme si také velké množství těch, kteří věnují svůj život pracím nikdy dostatečně doceněným a konaným nezřídka v obtížných podmínkách. Vám všem ? překladatelům, sekretariátu, administrativnímu personálu všeho druhu, lidem dbajícím o chod a bezpečnost, pracovníkům rozvoje, strážcům pokoje a mnoha dalším patří můj upřímný dík. Práce, kterou konáte, činí tuto organizaci schopnou neustále hledat nové cesty k dosažení cílů, pro něž byla založena.

O Spojených národech se často mluví jako o ?rodině národů?. Stejně tak by bylo možné popsat jejich sídlo zde v New Yorku jako domov, místo přijetí a zájmu o dobro členů této rodiny odevšad. Je to významné místo prosazování vzájemného porozumění a spolupráce mezi národy. Osazenstvo Spojených národů je z dobrého důvodu vybráno z rozsáhlého spektra kultur a národností. Zdejší personál je jakýmsi mikrokosmem celého světa a každý jednotlivec sem vkládá svůj neodmyslitelný přínos hlediska, jež je vlastní jeho kulturnímu a náboženskému zázemí. Ideály, které inspirovaly zakladatele této instituce, se mají zde i v každé z misí organizace projevovat úctou a vzájemným přijetím, jež jsou charakteristickými známkami prosperující rodiny.

V interních debatách Spojených národů je rostoucí pozornost přikládána ?principu ochrany?. Ten začíná být fakticky chápán jako morální základ práva vlády uplatňovat svou autoritu. Je to charakteristika, která svou povahou patří do rodiny, kde se silnější členové starají o ty slabší. Tato organizace, dohlížející na to, jak vlády plní svoji odpovědnost za ochranu svých občanů, vykonává jménem celého mezinárodního společenství důležitou službu. Na každodenní úrovni jste to vy, kteří prostřednictvím vzájemné pozornosti v místech své práce a prostřednictvím péče o potřeby a touhy mnohých národů kladete základy, na nichž stojí tato služba.

Katolická církev vám ve vaší práci nabízí podporu prostřednictvím mezinárodního působení Svatého stolce i nesčetných iniciativ katolických laiků, místních církví a řeholních komunit. Ujišťuji vás, že budu ve svých modlitbách pamatovat na vás i na vaše rodiny. Kéž vám Všemohoucí Bůh stále žehná a potěšuje vás svou milostí a pokojem, abyste skrze péči, kterou prokazujete celé lidské rodině, mohli pokračovat ve službě Jemu.

přeložil P. Milan Glaser, SJ

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.