Kardinál Toppo novým předsedou Indické biskupské konference

15.1.2004 

Indická biskupská konference (CBCI) zvolila v pondělí kardinála Telesphora Placida Toppa, arcibiskupa Ranchi latinského ritu, svým novým předsedou na další dva roky. Mons. Toppa, který byl jmenován kardinálem na konzistoři loni v říjnu, je prvním kardinálem z kmene Kurukh. Je nástupcem mons. Cyrila Mara Baseliose.

Otec Joseph Babu, mluvčí Indické biskupské konference, potvrdil, že na volbě nového předsedy se podílelo 147 biskupů během 26. plenárního zasedání, které proběhlo letos od 7. do 14. ledna v Trichuru ve státě Kerala.

Kardinál Toppa všem biskupům poděkoval za projevenou důvěru a ujistil je, že bude pokračovat v práci svých předchůdců pro církev a pro zemi. Odstupující předseda Indické biskupské konference mons. Cyril Mar Baselios, který je syrsko-malabarského ritu, vyjádřil biskupům vděčnost za podporu a spolupráci a nadále zůstává místopředsedou Indické biskupské konference.

Indická biskupská konference zahrnuje biskupy latinského ritu, syrsko-malabarského a syrsko-malankarského ritu, kteří jsou sjednocení s katolickou církví v Indii.

Původ syrsko-malabarských a syrsko-malankarských církví, které jsou rozšířené hlavně na jihu Indie, sahá až do doby apoštola Tomáše, kdy přijaly evangelium z jeho úst.

Jiří Sýkora

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.