Papežská rada Iustitia et Pax pořádá sympozium o odzbrojení

10.4.2008 

Ve Vatikánu se koná Sympozium o celkovém odzbrojení, míru a rozvoji. Výzva Jana XXII. z encykliky Pacem in Terris, k tomu, že ještě před likvidací válečných zbraní, je třeba odzbrojit srdce, neztratila na aktuálnosti. Právě tato výzva inspirovala sympozium Odzbrojení, rozvoj a mír: perspektivy celkového odzbrojení, pořádané Papežskou radou Iustitia et Pax. Zítra a pozítří se na něm bude hovořit o možném přínosu náboženství k procesu odzbrojování. Sekretář Papežské rady Iustitia et Pax, biskup Giampaolo Crepaldi, Vatikánskému rozhlasu řekl:

?Seminář Papežské rady Iustitia et Pax o odzbrojování se zrodil z podnětu letošního poselství Benedikta XVI. ke Světovému dni míru, který vyzývá mezinárodní společenství k zahájení odzbrojování. Papežská rada organizuje tento seminář, protože je samozřejmě znepokojená stavem, v němž se proces odzbrojování nachází.?

Mnozí hlasatelé odzbrojení vysvětlují celému světu, co je potřeba udělat ve prospěch nejchudších zemí šetřením při výdajích na zbrojení. Jaká je, například v Africe, souvislost mezi chudobou a množstvím zbraní? Proč se stále investují milióny do zbraní a nefinancují se Cíle milénia?

?Toto spojení mezi odzbrojením a rozvojem je jedním z hlavních témat semináře. Velmi zjednodušeně lze říci: snížit náklady na zbrojení a investovat do rozvoje. Blahoslavený Jan XXIII. říkal, že ukončení válečných konfliktů, jejich efektivní redukce nebo ještě lépe jejich eliminace, není možné pokud nedojde k celkovému odzbrojení.
První zasedání sympozia bude věnováno etické a spirituální reflexi o odzbrojení a geopolitických podmínkách mírového rozvoje. Druhá část bude věnována diskuzi o ekonomických a právních aspektech mezinárodního obchodu se zbraněmi a vztahu mezi odzbrojením a lidskými právy.?

Říká Sekretář Papežské rady Iustitia et Pax, biskup Giampaolo Crepaldi.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.