V OSN vzrůstá očekávání blížící se návštěvy papeže

10.4.2008 

V OSN vzrůstá očekávání blížící se návštěvy papeže. ?Mnozí diplomaté při Organizaci spojených národů sledují a pozitivně hodnotí jasnost myšlenek Svatého otce,? říká arcibiskup Celestino Migliore, stálý pozorovatel Vatikánu při OSN. Upozornil také na shodu papežovy návštěvy s šedesátým výročím vyhlášení Deklarace lidských práv, ?textu, který má Svatý Stolec ve zvláštní úctě.?
Arcibiskup Migliore včera hovořil před Komisí OSN pro národy a rozvoj. ?Vzhledem k fenoménu migrace a urbanizace se nesmí nikdy zapomínat na to, že jejich protagonistou je člověk, který má svá práva,? řekl a připomněl fakt, že počet obyvatel měst převýšil počet obyvatel venkova. ?Urbanizace přináší nové možnosti ekonomického rozvoje, nicméně pokud se lidské bytosti dávají do služeb čistě ekonomického myšlení, následky jsou nelidské.?
?K roku 2005,? podotkl vatikánský pozorovatel, ?žilo přes 840 miliónů osob v extrémně nuzných podmínkách, zbaveni veškerých prostředků. Tyto osoby jsou chyceny do bludného kruhu extrémní chudoby a migrace.?
?Zvláštní pozornost při řešení této situace je potřeba věnovat vzdělávání dětí z této sociální skupiny,? apeloval na diplomaty OSN Vatikánský pozorovatel při této instituci, arcibiskup Celestino Migliore.
Pokud se má dosáhnout stanovených tzv. Cílů milénia do roku 2015, je potřeba uspokojit potřeby 675 miliónů lidí, kteří nemají přístup k pitné vodě a 2 miliard těch, kdo nemají dostatečnou zdravotní péči.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.