Více než 30 000 lidí na generální audienci Benedikta XVI.

9.4.2008 

Více než 30 tisíc lidí se účastnilo pravidelné středeční generální audience Benedikta XVI., který svou katechezi věnoval postavě sv. Benedikta. V jejím závěru Svatý otec řekl:

?Pavel VI., který prohlásil 24.října 1964 svatého Benedikta patronem Evropy, tím chtěl vyslovit uznání podivuhodnému dílu Světce, které mělo prostřednictvím Řehole vliv na formaci evropské civilizace a kultury. Dnes, po století hluboce zraněném dvěma světovými válkami a po pádu velkých ideologií, jež se ukázaly být tragickými utopiemi, Evropa hledá vlastní identitu. K vytvoření nového a trvalého celku je zajisté třeba politických, ekonomických a právních nástrojů, ale je také třeba etické a duchovní obnovy, která čerpá z křesťanských kořenů kontinentu, jinak Evropu zrekonstruovat nepůjde. Bez této životní mízy je člověk vystaven nebezpečí, že podlehne starému pokušení chtít zachraňovat sebe samého ? utopii, která různými způsoby přivodila v Evropě dvacátého století, jak na to poukázal papež Jan Pavel II., ?bezprecedentní úpadek bolestných dějin lidstva? (Insegnamenti, XIII/1, 1990, str.58). Hledejme i dnes pravý pokrok nasloucháním Řeholi svatého Benedikta jako světlu na naší cestě. Tento velký mnich zůstává pravým mistrem, v jehož škole se můžeme učit umění žít pravý humanismus."

Plné znění katecheze Benedikta XVI. je ZDE

Během pozdravu italských poutníků v závěru audience Benedikt XVI. pozdravil výslovně ?Křížové sestry a laiky, sdílející jejich charisma, kteří si přišli připomenout sestru Marii Lauru Mainetti, která ? jak řekl Benedikt XVI.- ?ve věrnosti úplnému sebedarování obětovala svůj život s prosbou za své vrahy?.

Sestra Maria Laura byla ubodána třemi neplnoletými děvčaty během satanského rituálu v noci ze 6. na 7. června roku 2000 v italské Chiavenně. Když umírala, nalezla sílu modlit se za tato tři děvčata a odpustit jim, jak překvapené pachatelky sami při vyšetřování vypověděly.

Kongregace pro svatořečení nedávno uznala mučednický charakter vraždy této řeholnice a zahájila její beatifikační proces.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.