Církev odškodňuje osoby nasazené za války na práci v Německu

8.4.2008 

Německá biskupská konference vydala knihu o nucených pracích v katolické církvi za Třetí říše. Svazek má přes 700 stran a je výsledkem osmiletého bádání vědeckých komisí v 27 německých diecézích. Jak řekl kard. Karl Lehmann, kniha nepředkládá ?konečnou bilanci, je pouze dalším krokem ke smíření národů.?

Kniha s titulem ?Nucené práce v katolické církvi v letech 1939-1945? dokumentuje osudy šesti tisíc dělníků, deportovaných převážně z Ruska a Polska. Kromě toho v ní najdeme také údaje o vyplaceném odškodnění. Katolická církev se nepřipojila ke státnímu fondu pro odškodnění obětí nucených prací, ale zřídila vlastní ?Fond smíření?. Z něho bylo vyplaceno už přes dva a půl milionu euro a financováno 206 projektů.

?Katolická církev nechtěla posílat fondy na konto organizací. Chtěli jsme vyhledat každého poškozeného osobně. Snažili jsme se každého identifikovat, zjistit, kde žije a spojit finanční odškodnění se smířením.?

- řekl pro kolínskou stanici ?domradio? předseda vědecké komise, Karl-Joseph Hummel. V díle smíření se angažují církevní organizace jako Pax Christi, Dílo Maxmiliana Kolbeho a nedávno vzniklá nadace ?Fond smíření?. Jak zdůraznil na tiskové konferenci kardinál Karl Lehmann, zlo není možné napravit penězi, a proto je dál potřebné usilovat o smíření.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.