Proběhlo 2.mezinárodní teologicko-pastorační sympozium o charismatické obnově

8.4.2008 

Více než 140 delegátů ze 46 zemí se zúčastnilo druhého mezinárodního teologicko-pastoračního sympózia o charismatech a charismatické obnově v katolické církvi. Čtyřdenní zasedání, které skončilo v neděli 6. dubna, zorganizovaly v Římě dvě federace skupin Obnovy v Duchu svatém ve spolupráci s Papežskou radou pro laiky. Ve workshopech se hovořilo o křtu v Duchu Svatém, o rozeznávání a duchovním doprovázení, o charismatech jako dar jazyků, proroctví, uzdravení nebo moudrosti. V úvodu sympózia předseda Papežské rady pro laiky, kard. Stanislaw Rylko, účastníky vybídl, aby se zabývaly nejen studiem a dialogem, ale také pozorně naslouchali tomu, jak Duch dnes promlouvá k církvi.

Jak řekl jeden z hlavních představitelů hnutí Charismatické obnovy, Oreste Pesare (výkonný ředitel ICCRS ? International Catholic Charismatic Renewal Services), toto hnutí nepřináší nic, co by nebylo církvi vlastní od počátku:

?Myslím, že poslání, které nám Duch svatý svěřil, spočívá právě v tom připomínat, že jsme nevymysleli nic nového, protože církev je charismatická. Duch Svatý není výhradou úzké skupiny lidí, jakýchsi exaltovaných charismatiků. Duch svatý je pro celou církev a my si ho nechceme nijak přivlastňovat. Duch svatý z vlastní iniciativy dal církvi moc, v níž může evangelizovat, spolu se znameními a divy. My to chceme pouze připomínat celé katolické církvi, všem kněžím a všem laikům. A to vše bez nějakého zvláštního ?učení?. Nechceme se ani stavět do role jakýchsi učitelů. Chceme jen jako bratři bratřím připomínat, že máme zkušenost a že tato zkušenost je otevřená pro každého. Právě to chceme dělat.?

- říká jeden z hlavních představitelů Charismatické obnovy, Oreste Pesare.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.