Benedikt XVI. přijal biskupy Antil

7.4.2008 

Křesťanská spiritualita a dlouhá katolická tradice Antil umožnily, aby v lidu tohoto středoamerického souostroví zakořenily ony základní hodnoty, které jsou zapotřebí k potírání konsumismu a etického relativismu, jenž se nevyhnul ani těmto zemím.
Benedikt XVI. dnes dopoledne přijal členy biskupské konference Antil, kteří ukončili svou návštěvu ?ad limina.?

?Velikonoční záře vás povede, zatímco se budete věnovat řešení výzev, před nimiž stojíte. Vaše zprávy upřímně a otevřeně hovoří o pozitivních i negativních jevech ovlivňující životy ve vašich diecézích.?
řekl jim Svatý otec a poukázal na některé z oněch negativ: vykořisťovatelský turismus, nelegální obchodování se zbraněmi, s drogami nebo některé aspekty zábavního průmyslu. Všechny tyto jevy mají negativní vliv na rodinný život.

?Buďte odvážnými svědky Kristova světla, která rodinám ukáže směr a smysl, buďte smělými hlasateli moci evangelia, které musí proniknout jejich způsob myšlení, kritéria jejich rozhodování a normy chování.?

Pastorační obnova je nutná pro všechny diecéze a musí zahrnovat jak kněze a řeholníky, tak i laické věřící. Zásadně důležitá je neúnavná podpora povolání spolu s vedením a soustavnou formací kněží. Za ni jsou v první řadě zodpovědní biskupové, připomněl Benedikt XVI.

?Pak budou vaši kněží jistě živit svá farní společenství rostoucí zralostí a duchovní moudrostí...?

Svatý otec pak v promluvě k biskupům Antil připomněl přínos řeholních společenství a v závěru dodal:

?Každý z vás cítí velkou zodpovědnost činit, co je možné pro podporu manželství a rodinného života, který je hlavním zdrojem soudržnosti místního společenství a tudíž je v očích civilních autorit velmi důležitý. V tomto ohledu může mít velký vliv také široká síť vašich katolických škol.?

Řekl Benedikt XVI. biskupům Antil, kteří ve Vatikánu zakončili návštěvu ?ad limina.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.