Problém interrupcí zásadně souvisí s ideou demokracie a práva

7.4.2008 

Italské Hnutí pro život dnes na konferenci v tiskovém středisku italského parlamentu představilo knihu svého předsedy, Carla Casiniho, k 30. výročí potratového zákona v Itálii (A trent´anni dalla Legge 194 sull´interruzione volontaria di gravidanza). Při té příležitosti vyzvalo italské politiky, aby práva nenarozených hájili bez ohledu na politickou příslušnost. Co italští pro-life aktivisté politikům navrhují jsme se zeptali autora knihy:

?Kniha nazvaná ?Třicet let zákona 194 o dobrovolném přerušení těhotenství?, má být jednoduchou pomůckou, jak přestat s hloupostmi, nepřesnostmi a lží o zákonu č. 194, které slyšíme denně kolem sebe. Chce stimulovat k reflexi i na úrovni parlamentu, aby se otevřel dialog směřující ke změně situace, která se v těchto třiceti letech stala neúnosná. Došli jsme k pěti milionům potratů. To je celý region, který zmizel během třiceti let kvůli dobrovolným potratům. Kromě toho tajné potraty nevymizely, jak to dosvědčují události posledních dní.?

Předseda italského Hnutí pro život, Carlo Casini, upozorňuje, že už název zákona obsahuje lež, když mluví o ?normách pro sociální péči o mateřství?, přestože se zákon týká pouze interrupcí. Navrhuje přeformulovat zákon tak, aby se v jeho jádru objevilo, že při potratu jde o lidský život.
Na otázku, proč etická témata vyvolávají bouřlivou debatu, předseda italského Hnutí pro život odpovídá:

?Protože jde o skutečná témata, která se týkají smyslu všech lidských práv, smyslu států. Jestliže stát autorizuje zabíjení lidských bytostí, není už státem v pravém slova smyslu. Jde o rozhodující problém pro samotnou ideu demokracie, lidských práv, práva, legálnosti a laicity. Celý problém se ukazuje, když řekneme: ?Jsme laici, ale tohle nemůžeme akceptovat.? Nikdy! Protože laicita spočívá právě v tomto: uznávat navzdory různosti náboženských vyznání jedinou hodnotu a tou hodnotou je lidský život, což stojí psáno nejen v církevních dokumentech, ale také ve Všeobecné deklaraci lidských práv, jejíž 60 výročí letos slavíme. Proto není vůle o tom mluvit. Je totiž zřejmé, že v sázce stojí všechno.?

- říká předseda Italského hnutí pro život, Carlo Casini.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.