Benedikt XVI. o významu prarodičů v rodině

5.4.2008 

?Prarodiče jsou pokladem, o nějž nesmíme mladé generace připravovat ? zvláště, když dávají svědectví víry.? Připomněl to Svatý otec při audienci účastníků 18. plenárního zasedání Papežské rady pro rodinu. Promluvu věnoval jeho tématu, totiž svědectví a přítomnosti prarodičů v rodině. Jak řekl, církev vždy věnovala prarodičům zvláštní pozornost a považuje je za ohromné bohatství nejen po stránce lidské a sociální, ale také v oblasti náboženské a duchovní. Zatímco v minulosti měli v rodině důležitou roli se svým živým svědectvím, dnes jsou často odsouváni na okraj jako břemeno. Stejně tak je ohrožuje ?kultura smrti? a její extrémní projev v podobě ?euthanasie?.

Na stáří a jeho problémy je nutné hledět ve světle pravdy o člověku, rodině a společenství ? zdůraznil Benedikt XVI. Je třeba rázně se postavit proti odlidštění společnosti. Jak poznamenal, farnosti a diecéze se snaží vycházet vstříc potřebám dnešních lidí v pokročilém věku. Papež v té souvislosti varoval také před individualistickou mentalitou, která představuje ohrožení nejen pro starší lidi, ale pro všechny. Je třeba činit zodpovědná rozhodnutí, aby bohatství, jímž jsou pro rodinu a společnost prarodiče a staří lidé, nepřišlo nazmar:

?Ať jsou prarodiče znovu živě přítomní v rodině, v církvi a ve společnosti. Ať v rodině jsou i nadále svědky jednoty, hodnot založených na rodině a na jedinečné lásce, v níž má počátek víra a radost ze života. Takzvané nové modely rodiny a šířící se relativismus oslabily tyto základní hodnoty rodinné buňky. Bolesti naší společnosti ? jak jste si správně povšimli během zasedání ? si naléhavě žádají nápravu. Nebylo by možné v situaci krize rodiny začít právě od přítomnosti a svědectví prarodičů, těch, kdo jsou v oblasti hodnot a představ o životě pevnější? Budoucnost totiž není možné rozvrhovat bez odkazu k minulým podstatným zkušenostem a k duchovním i morálním orientačním bodům.?

Po papežské audienci reportér našeho rozhlasu, Giovanni Peduto, oslovil kard. Claudia Hummese, prefekta Kongregace pro klérus, který je zároveň členem Papežské rady pro rodinu. K tématu probíhajícího plenárního zasedání řekl:

?Paměť minulosti je zásadní pro porozumění životu a pochopení vlastních úkolů v životě. Prarodiče, jak bylo řečeno ? jsou ?živou knihovnou? životní paměti, smyslu a životní moudrosti. My dnes velice potřebujeme tento smysl života, zvláště ve světě, v němž se zdá, že jaksi chybí, a kde jako by se člověk dokonce bál ptát se po smyslu života. Někteří prostě odmítají vidět jakýkoliv vyšší, větší, transcendentní smysl života. To všechno ukazuje k tomu, že prarodiče a staří lidé představují skutečně velké bohatství. Kromě toho mají svou roli také po evangelijní stránce, v otázce víry. Prarodiče dokáží předávat vnukům lásku a svědectví víry a praktikování víry, ale dávají jim také příklad života ? a příklad je silnější než mnoho slov.?

říká kard. Claudio Hummes, prefekt Kongregace pro klérus a člena Papežské rady pro rodinu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.