První světový apoštolský kongres o Božím milosrdenství začal

3.4.2008 

?Jedině vnitřní pokora nám umožní být pravými služebníky Boha.? Řekl dnes dopoledne na Prvním světovém apoštolském kongresu o Božím milosrdenstvím, který byl zahájen včera v Římě v bazilice sv. Jana na Lateránu, arcibiskup Lyonu, kardinál Philippe Barbarin. Kardinál Camillo Ruini, papežský vikář pro římskou diecézi, na něm zdůraznil, že Církev je povolána k vydávání svědectví Kristu a že jedině milosrdenství vede ke smíření. To potvrdil i vídeňský arcibiskup kardinál Schönborn, když prohlásil, že milosrdenství je nutné proto, aby každá nespravedlnost na světě našla svůj konec v záři pravdy. Z tohoto etického a duchovního základu, formulovaného Janem Pavlem II. při jeho poslední cestě do Polska v roce 2002, vyvozuje příkaz pro celou církev: být svědky milosrdenství. Toto semeno se může ujmout jen pod světlem pravdy. Pojmenovávat hříchy znamená přiznávat pády a chyby, připomenul vídeňský kardinál a například eutanazii definoval jako vraždu pod rouškou milosrdenství. Opakem milosrdenství je pak podle něj odvrácení se od Boha, ztráta lidskosti. Ale i zatvrzelá srdce mohou roztát a doufat tak, jako ?lotr po pravici,? v Boží lásku. Lásku, která přináší člověku spásu.
Vídeňský arcibiskup kardinál Christoph Schönborn, který je pověřen přípravou a organizací kongresu, řekl vatikánskému rozhlasu, jaké poselství chce toto setkání vyslat světu:

?Je to poselství evangelia, poselství Ježíšovo, které zní: Buďte milosrdní, jako je milosrdný Bůh, Váš Otec. To je souhrn evangelia. Když Jan Pavel II. chtěl podpořit poznání a úctu Božího milosrdenství, neměl na mysli nic a nikoho jiného, než Ježíše. On je, jak to papež řekl ve své encyklice Dives in misericordia, zosobněním Božího milosrdenství. Kongres tedy nemá žádný jiný úkol, než zvěstovat lépe to, co tvoří srdce Ježíšova poselství.?

Nakolik má svět potřebu poznat Boží milosrdenství?

Musíme ho poznat všichni, každý z nás. Hřích nám totiž namlouvá, že Bůh nás nemiluje, že my sami se nemáme rádi, že druzí nemilují nás. To je bezprostřední důsledek prvotního hříchu. Proto je tak naléhavé poznat milosrdenství, uvědomit si, že Bůh nás miluje navzdory hříchu.?

Co znamená konkrétně svědčit o Božím milosrdenství?

?Prostřednictvím skutků milosrdenství: Ježíš, když hovořil o soudu na konci dějin se neptal, jestli jsi chodil každý den na mši, ale řekl: ?Měl jsme hlad a dali jste mi najíst, byl jsem nahý a oblékli jste mě?. Skutky milosrdenství jsou konkrétním vyjádřením milosrdenství, které žijeme a které se projevuje odpuštěním. Jde o to, naučit se jednání dobrého Samaritána, jež se zachoval jako bližní, který pomohl a neprošel bez povšimnutí kolem toho, který trpí.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.