Mladí si připomněli Jana Pavla II. jako svědka Ježíše Ukřižovaného a Vzkříšeného

3.4.2008 

Tajemství života a svědectví Jana Pavla II. představovalo hlubokou jistotu jednoty s Bohem v Ježíši Kristu; tolik sdělil včera večer kardinál vikář Camillo Ruini, který tomuto modlitebnímu bdění mladých k uctění památky Jana Pavla II. předsedal. U hrobu papeže se modlili také kardinál Angelo Comastri a Stanislav Dziwisz. Monsignor Ruini svěřil Janu Pavlu II. neklid a pochybnosti lidí, zvláště mládeže. Prostřednictvím telemostu byly spojeni s těmi, kteří sledovali vigilii v biskupské kapli krakovského arcibiskupství.
Tisíce malých světel včera prozářily svatopetrské náměstí, na němž mnozí vzpomínali na Jana Pavla II., zatímco na velkých obrazovkách bylo možné sledovat přenos s papežské hrobky. Zvláště k mladým, kteří jako noční hlídky, ohlašují příchod nového dne, kterým Jan Pavel II svěřil třetí tisíciletí, se ve své promluvě obrátil Camillo Ruini:

?Jestli toužíte, abyste stále prožívali a milovali radost z vašeho života jako něco, co nezmizí, co se nevypaří a především jako něco, co nezklame, proste Pána, aby vám dal pochopit, že tento váš život je darem lásky, kterou má Bůh k nám. Život není nějaká slepý osud, a nekončí tudíž smrtí, protože Boží láska je věrná e je jako jediná silnější než smrt.?

Kardinál Comastri připomněl hlavní události ze života minulého papeže:

?Byl podivuhodným svědkem Ježíše Ukřižovaného a Vzkříšeného. Jeho život byl poselstvím a zvěstováním? Nám všem se jasně ukazovalo, jak v jeho zesláblém těle vládl jiný život: byl to život Ježíše Ukřižovaného a Vzkříšeného.?

Ve svých myšlenkách kardinál popsal mimořádný způsob, jakým Karol Wojtyla uskutečňoval Kristův příkaz zvěstovat Evangelium. Vysvětlil, že prostřednictvím nesčetných blahořečení a svatořečení vyzýval všechny ke svatosti a chtěl ukázat světu, že dílo Ducha svatého pokračuje.Ve chvíli, kdy kardinál zmínil závěr životní pouti Jana Pavla II. do domu nebeského Otce, vyzval přítomné ke ztišení a dodal:

?Totus tuus: byl zcela Mariin, aby mohl zcela patřit Kristu. Jan Pavel II. nás naučil objevit Mariinu přítomnost na stránkách evangelia? Maria je přítomná v Církvi, aby nás vedla k tomu, říct Bohu ano, jak nám často připomíná i papež Benedikt XVI. Maria je pro nás velkým vzorem a vychovatelkou na cestě víry.?

Na závěr představitel Vatikánu zmínil, že ?odevzdat se Marii je nejjistější způsob, jak dojít k Ježíši?. Z tohoto důvodu Jan Pavel II. chtěl zasvětit svět a zvláště Rusko Blahoslavené Panně. Ke konci vigilie promluvil k mladým také kardinál Stanislav Dziwisz:

?Jste jako noční hlídky, které zvěstují příchod nového dne, nového ročního období, plného slunce a dobra. Jste pokolení Jana Pavla II., které má za úkol novou evangelizaci.?

Kardinál se obrátil v duchu k papeži, jehož byl sekretářem. Nejdříve italsky a poté polsky, aby pozdravil mladé shromážděné k modlitbě v Krakově:

?Po třech letech můžeme říci: Ty jsi nás neopustil!? Vzpomínáme na Tvé učení, na příklad Tvého života, který neustále promlouvá k našemu svědomí. V Castel Gandolfo tvůj nástupce Benedikt XVI. připomněl hlavní poselství Tvého pontifikátu: nazval Tě apoštolem Božího milosrdenství. Svatý Otče, toužíme pokračovat ve Tvém dědictví, následovat v programu nové evangelizace. Chceme zvěstovat posvátnost života, svatost rodiny a manželství.?

V Ježíšově jménu, ukončil svůj projev kardinál Dziwisz, se chceme postavit na stranu chudých, pokorných a pronásledovaných pro spravedlnost nebo kvůli náboženství. Ve jménu Kristově se tisíce mladých lidí shromáždí letos v létě v Sydney, aby na mezinárodním dni mládeže, který vznikl díky iniciativě předchozího papeže, zakusili křesťanskou radost.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.