Slawomir Oder o Janu Pavlovi II.

2.4.2008 

Postulátor beatifikačního procesu Jana Pavla II. mons. Slawomir Oder v těchto dnech předal Kongregaci pro svatořečení tzv. Pozicio, tedy veškerou dokumentaci týkající se tohoto papeže. Vatikánskému rozhlasu mons. Oder prozradil, co tato práce přinesla nového:

?Pokud někdo čeká nějaké překvapení, nějakou výjimečnou novinku, týkající se této práce, možná bude zklamaný. To, co bylo odhaleno je to, že Jan Pavel II. byl přesně takový, jakého jsme ho znali. Byla to osoba velmi pravdivá, osoba velmi výjimečná, a to takovým způsobem, že se v jeho životě prakticky prokázala běžná křesťanská svatost, ne nějaké senzační věci, ale věci obyčejné, žité neobyčejnou duchovní intenzitou, s láskou k bližnímu i k Pánu.?

Chce tím říct, že veřejná tvář Jana Pavla II. se shodovala s jeho tváří osobní, duchovní, může víry, kněze...

?Naprosto ano. Byl to muž velké víry, svědek heroické víry, ale také svědek nebývalé lásky, kterou uměl projevovat během svého působení v úřadu římského biskupa, papeže. Byl pokračovatelem svatého Pavla v hlásání Božího slova a svatého Petra, který uskutečňoval primát lásky a přinášel slova povzbuzení bratrům ve víře a také svatého Jana, který žil v dokonalém spojení s Pánem.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.