Biskupové Antil na "ad limina"

31.3.2008 

Benedikt XVI. přijal na soukromých audiencích tři biskupy z Antil, kteří přijeli na návštěvu ?ad limina Apostolorum.? Do této biskupské konference patří biskupové ze třinácti nezávislých států, tří francouzských teritorií, dvou holandských autonomních území, šesti anglických kolonií a Amerických Panenských ostrovů. Mezi největší země regionu patří Jamajka s dvěma a půl miliony obyvatel a Trinidad a Tobago.
Na francouzských zámořských územích, Holandských Antilách, na ostrově Sv. Lucie, v Belize a na Dominice patří do katolické církve většina obyvatel, kolem 80%. Na ostatních územích převažují anglikáni a protestanti, na Guajaně hinduisti. Církevní struktura na Antilách je rozdělena na pět provincií, dvanáct diecézí a dvě misie ?sui iuris?.
Arcibiskup hlavního města Jamajki ? Kingston, Lawrence Burke k situaci na Antilách pro náš rozhlas řekl:

?Myslím, že nejzávažnějším pastoračním problémem je stagnace počtu věřících. Je to důsledek vlivu Severní Ameriky, odkud přicházejí evangelikální skupiny a sekty, kterým tradiční církve nedokáží konkurovat.
Církev na Antilách se velmi angažuje v pomoci potřebným a nejchudším. Podnikli jsme řadu iniciativ v boji s epidemií AIDS, včetně projektu na pomoc pro děti nakažených virem HIV. Máme velkou síť katolických škol. Výchova vždy představovala důležitou část našeho apoštolátu. Bohužel jsem dlouho nepřipravovali laiky, aby se převzali správu těchto zařízení, která původně vedli kněží a řeholníci. Nyní počet duchovních povolání značně klesl, takže se školy postupně stávají katolickými jen podle názvu. Přesto v poslední době pozorujeme jistý návrat ke katolické identitě.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.