Kard. Bertone na Svátek Božího milosrdenství v římském kostele Santo Spirito

28.3.2008 

V neděli, na Svátek Božího milosrdenství, bude kardinál Tarcisio Bertone slavit mši svatou v římském kostele Santo Spirito in Sassia. V něm působí Duchovní centrum Božího milosrdenství, které, inspirované svatou Faustinou Kowalskou ? apoštolkou Božího milosrdenství, hlásá milosrdného Krista. Po skončené liturgie se věřící vydají procesím na náměstí sv. Petra.
Svátek Božího milosrdenství připadá na druhou neděli velikonoční a ustanovil jej papež Jan Pavel II. při příležitosti svatořečení Faustiny Kowalské 30. dubna 2000.

Rektor kostela Santo Spirito in Sassia, don Giuseppe Bart odpověděl Vatikánskému rozhlasu na otázku, co v dnešním globalizovaném světě konfliktů i snah o mezináboženský dialog znamená být apoštolem Božího milosrdenství:

?Znamená to starat se o ty, kdo trpí tělesně a hlavně duchovně. Ve své první encyklice ?Deus caritas est? Benedikt XVI. napsal: ?Každý den jsme si vědomi toho, kolik je ve světě utrpení kvůli mnoha formám bídy, ať už materiální nebo duchovní.? Tato naše doba žádá novou připravenost pomoci bližním v nouzi. V tomto kontextu tedy být apoštoly Božího milosrdenství znamená pomáhat nemocným, osamělým, zoufalým, chudým, vězněným nebo těm, kdo jsou vzdáleni víře. Zdá se, že trpící svět touží po tomto milosrdenství. Můžeme uzavřít citátem služebníka Božího Jana Pavla II.: ?Člověk nepotřebuje nic než Boží milosrdenství. Dávejte zakoušet milosrdnou lásku tomu, kdo trpí a staňte se tak apoštoly Božího milosrdenství.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.