"Papež a prezident budou pokračovat v diskusi o roli víry a rozumu."

27.3.2008 

říká americká velvyslankyně Mary Ann Glendon

Na konci letošního února zahájila svou diplomatickou misi u Svatého Stolce velvyslankyně Spojených států amerických Mary Ann Glendon. Ta stála několik let v čele Papežské akademie sociálních věd. Vyučovala také na Harvardské univerzitě a na papežských univerzitách Gregoriána a Regina Apostolorum Athenaeum. Paní Mary Ann Glendon poskytla Vatikánskému rozhlasu rozhovor.

Řím velmi dobře znáte, a máte zkušenosti takříkajíc z druhé strany, tedy z doby, kdy jste reprezentovala Svatý stolec...

?Většina práce, kterou jsem pro Svatý Stolec vykonávala během několika posledních let, byla akademická, byla jsem osoba, jejíž vědecká práce a výzkum se zaměřovali na pole, které je společným zájmem Spojených států a Svatého Stolce, zejména na liská práva, takže velká změna je pro mě především přechod z odborné práce k práci veřejné a politické úloze.?

Vaše práce je už na začátku velmi náročná, nedávno jste začala a papež se už příští měsíc chystá na návštěvu Spojených států. Jak vypadají přípravy na jeho návštěvu?

?Plány návštěvy jsou na jedné straně v rukách Svatého Stolce a na druhé v rukách americké konference katolických biskupů. Kam až sahají mé informace, tak přípravy probíhají dobře a na obou stranách Atlantiku vzbuzuje návštěva velká očekávání.?

Na politické úrovni, papež se setká s prezidentem Georgem Bushem v Bílém domě. Můžete říci něco o tomto setkání?

?Oznámení z Bílého domu je velmi zajímavé. Je to velmi krátké oznámení, ale formulace je signifikantní. Říká, že papež a prezident budou pokračovat v diskusi o roli víry a rozumu při dosahování společných cílů, kterou už dříve začali. Myslím, že to je velmi signifikantní, protože slovo ?pokračuje? odkazuje na skutečnost, že během jejich posledního setkání rozvinuli osobní vztah: vycházejí dobře, dá se říct. Oba po minulém setkání prohlásili, že jejich rozhovor byl velmi příjemný, tudíž si myslím, že nyní mají na čem stavět. A je také velmi zajímavé, že oznámení hovoří o víře a rozumu, což je velmi důležité téma pro současný pontifikát. A pokud oznámení hovoří o společných cílech, hovoří o sdíleném zájmu na podpoře tolerance a pochopení mezi kulturami a náboženstvími. Hovoří o podpoře míru na Středním východě a dalších regionech. Mluví o podpoře lidských práv a zejména náboženské svobody.?

Nedávno uplynulo pět let od začátku invaze do Iráku. Svatý otec upozorňoval na tíživou situaci tamních křesťanů a dalších náboženských menšin. Minulý měsíc byl zavražděn arcibiskup Mosulu, Paulos Faraj Rahho, a stále probíhají útoky na křesťanské komunity. Co podnikají Spojené státy na obranu náboženských menšin v zemi?

?Jak víte, oba, prezident i Svatý otec, vydali po vraždě arcibiskupa prohlášení, která jsou velmi podobná, odsuzují násilí, odsuzují terorismus a zejména odsuzují užívání náboženství jako záminky pro terorismus. A samozřejmě Svatému Stolci i Spojeným států na menšinách v Iráku velmi záleží. Oba dělají, co je v jejich silách, ale situace je velmi obtížná, protože v tamní společnosti je mnoho elementů, které se usilovně snaží zabránit tomuto společnému úsilí.?

Přeložila Markéta Šindelářová.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.