Nalezeno šest neznámých kázání sv. Augustina

27.3.2008 

Opisy kázání slavného prvokřesťanského učitele Církve z přelomu čtvrtého a pátého století byly nyní nalezeny v erfurtské univerzitní knihovně. Jak potvrdil mluvčí erfurtské univerzity, vědcům se podařilo identifikovat tyto texty v jednom středověkém rukopisu ?Bibliotheca Amploniana?. Čtyři z těchto kázání byla dosud zcela neznámá a dvě byla k dispozici pouze ve fragmentech. Nalezený pergamenový rukopis vznikl pravděpodobně v druhé polovině 12. století.

?Bibliotheca Amploniana? je dosud nejrozsáhlejší zachovalou sbírkou středověké knihovny na světě a je v péči katolické teologické fakulty erfurtské univerzity. Podle badatelů se sbírky kázání dostaly přes Itálii již v prvním tisíciletí do Anglie, kde byly dále opisovány a rozšiřovány.

Šest nově objevených kázání svatého Augustina mluví o různých tématech. Ve třech z nich je těžištěm činná láska k bližnímu ve formě almužny, dvě další jsou kázání připravená pro svátky mučedníků a v posledním brojí Augustin proti zlozvyku slavit svátky mučedníků nezřízenými pitkami.

Petr Vacík

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.