Měla prorockou schopnost vytušit a předem uskutečnit myšlenky Papežů

18.3.2008 

Chiara Lubich ?věnovala bezvýhradně celý svůj život šíření evangelního poselství ve všech sektorech soudobé společnosti v neustálé vnímavosti ke znamením doby?. Zdůraznil to papež Benedikt XVI. v poselství, adresovaném kardinálu Tarcisiovi Bertonemu, který ho přečetl na závěr pohřebních obřadů zesnulé zakladatelky hnutí Fokoláre, jimž předsedal dnes odpoledne 15h v bazilice sv. Pavla za hradbami. Benedikt XVI. připomněl hluboké pouto, které spojovalo Chiaru Lubich s Petrovým nástupcem, počínaje již od papeže Pia XII. ?Její tichá a pronikavá služba ? píše dále Svatý otec ? byla vždycky v souladu s magisteriem Církve. Nechala se vést myšlenkami papežů, ba dokonce ? pokračuje Benedikt XVI. ? podíváme-li se na její iniciativy, bylo by možné tvrdit, že měla téměř prorockou schopnost je vytušit a uskutečnit předem.?

V homilii během pohřební mše svaté zdůraznil státní sekretář Svatého stolce, že 20. století bude připomínáno nejen s ohledem na technické a vědecké výdobytky, hospodářský pokrok a, bohužel, v neposlední řadě i s ohledem na zločiny proti lidskosti a válkám, které v něm propukly, nýbrž bude připomínáno také pro mnohé osobnosti, z nichž některé byly už blahořečeny jako don Orione či Matka Tereza a mezi něž zajisté patří i zakladatelka jednoho z největších církevních hnutí, která se právě ve 20.století zrodila.

?Zakladatelka hnutí Fokoláre ? řekl kardinál Bertone - svým tichým a pokorným životním stylem nevytváří humanitární či vzdělávací instituce, ale věnuje se rozněcování plamene Boží lásky v srdcích. Probouzí osoby, aby se samy staly láskou a žily charisma jednoty a společenství s Bohem a s bližními, aby se staly osobami, které šíří ?lásku-jednotu? a činí tak ze sebe samých, ze svých domovů a pracovišť ?ohniště? ? fokoláre ? kde se vroucí láska stává nakažlivou a zapaluje okolí. Toto poslání je uskutečnitelné všem, protože evangelium je neseno každému: biskupové a kněží, děti, mládež i dospělí, řeholní osoby i laici, manželé, rodiny a společenství ? všichni jsou povoláni žít tento ideál jednoty: ?aby všichni byli jedno!? V posledním interview, které poskytla a které vyšlo právě v den její smrtelné agónie, Chiara prohlašuje, že ?živoucí mízou mystického Těla Kristova je div vzájemné lásky?.?

Kardinál Bertone pak vybídl všechny přítomné, kterých bylo v přeplněné bazilice i na prostranství vedle baziliky kolem 30 tisíc, aby při slavení této eucharistie položili na oltář poděkování Pánu za svědectví, které tato sestra v Kristu vydala:

?Za její prorocké intuice, kterými předešla a připravila velké historické změny a mimořádné události, které prožila církev ve 20. století. Náš dík se pojí s poděkování samotné Chiary. Ona sama totiž říkávala, že až stane před Bohem a Pánem, který se jí bude tázat na její jméno, vezme do úvahy všechny četné dary a tolikeré obdržené milosti, a odpoví prostě ?Moje jméno je Děkuji. Děkuji, Pane, za všechno a na vždy.?

Pohřební mše svaté v bazilice sv. Pavla, se účastnilo 16 kardinálů, mezi nimiž byli např. pražský arcibiskup kard. Miloslav Vlk, kardinál Giovanni Coppa, krakovský arcibiskup kard. Stanislav Dziwisz, přibližně 40 biskupů a stovky kněží z celého světa, a také zástupci mnoha církevních hnutí. Přítomni byli také představitelé politického života Itálie, vládní představitelé v čele s ministerským předsedou Romanem Prodim, ale i představitelé politické opozice. Pohřbu se účastnili rovněž představitelé nekatolických církví a církevních společenství, jakož i představitelé nekřesťanských náboženství, judaismu, islámu a buddhismu. Bohoslužbu přenášel v přímém televizním přenosu první program Italské televize a kromě toho také další televizní stanice v USA, Francii, Španělsku, Brazílii, Libanonu. V České republice jej přenášela televize NOE.

Hnutí Fokoláre bylo založeno před 65 lety a dnes je přítomno ve 182 zemích světa. Má 140 tisíc stálých členů a více než 2 miliony sympatizantů, mezi nimiž jsou i nekatolíci, a také stoupenci jiných náboženství i lidé nevěřící.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.