Benedikt XVI. sloužil zádušní mši za biskupa Rahho

17.3.2008 

Církev v Iráku trpí, věří a modlí se ? připomněl Benedikt XVI. v dnešní zádušní mši, kterou sloužil ve vatikánské kapli Redemptoris Mater za chaldejského biskupa Mons. Paulose Farada Rahho, který zemřel v rukách svých únosců, odsouzen k nelidskému konci a nedůstojnému pohřbu. Papež se ve své promluvě obrátil k biskupům a duchovenstvu chaldejské církve v Iráku s nadějí, že je víra ?posílí, aby neztráceli odvahu v obtížné situaci, kterou prožívají?. Svatý otec přirovnal život a smrt arcibiskupa Mosulu ke svědectví, které vydal pravdě a zákonu lásky Kristus svým Utrpením, které tento týden připomene liturgie církve.

?Arcibiskup Rahho šel stejnou cestou, když vzal svůj kříž a následoval Pána Ježíše. Svým svědectvím pravdě se tak přispěl k tomu, aby se jeho zkoušenému národu i celému světu dostalo práva. Byl člověkem pokoje a dialogu. Víme, že se s mimořádnou láskou věnoval chudým a postiženým, kvůli nimž založil zvláštní sdružení s názvem Radost a Láska (Farah wa Mahabba) za účelem docenění těchto lidí a podpory jejich rodin. Mnoho z nich se od arcibiskupa Rahho naučilo neskrývat před lidmi své blízké, kteří trpí nějakým postižením a spatřovat v nich Krista. Kéž by jeho příklad byl oporou všem Iráčanům dobré vůle ? křesťanům i muslimům ? při budování pokojného života společnosti, založené na lidském bratrství a vzájemné úctě.?

Papež poděkoval Bohu za všechna dobro, které se uskutečnilo prostřednictvím arcibiskupa Rahho. Vyjádřil naději, že věřícím této tak zkoušené země vyprosí u Boha, aby pokračovali svou cestou v naději na lepší budoucnost ?tak jako se milovaný arcibiskup Paulos oddal úsilí o budování pokojné a solidární společnosti?.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.